گاهی اوقات هر چقدر هم مراقب چگونگی انجام فعالیتها باشیم، اتفاقات غیر قابل پیش بینی رخ میدهد که باعث بروز بیماریهای سخت و دردناک میشود. برای مثال بیماری مادرزای، افزایش سن، حمل اجسام سنگین، شکستگی یا ترک مهرهها بر اثر تصادف یا زمین خوردن ابتلا به تنگی کانال نخاعی را افزایش میدهد. در برخی از مواقع شرایط بیماری به قدری حاد است که درمانهای خانگی پاسخ گو نیست. بلکه باید از روشهای غیر تهاجمی یا فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی استفاده شود.
فیزیوتراپی افق روشن با کمک فیزیوتراپیستهای خود و دستگاههای مجهز از جمله الکترو تراپی، اولتراسوند، ترکشن، لیزر درمانی، تمرینات کششی و… خدمات درمان تنگی کانال نخاعی را ارائه میدهد. برای رزرو مشاوره رایگان میتوانید با کارشناسان این کلینیک در ارتباط باشید.
در ادامه قصد داریم فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی را مورد بررسی قرار دهیم و مزایای هر روش را توضیح دهیم. پس اگر شما هم با این عارضه دست و پنجه نرم میکنید و دنبال درمان قطعی هستید، از شما دعوت میکنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
فیزیوتراپی تنگی کانال نخاعی
اگر روشهای خانگی یا مصرف دارو تاثیری در درمان تنگی کانال نخاعی نداشت، نیازی نیست بلافاصله سراغ عملهای سنگین جراحی بروید. ابتدا بهتر است روشهای غیر تهاجمی را در برنامه درمان خود با مشورت پزشک قرار دهید. افق روشن، بهترین فیزیوتراپی در سعادت آباد تهران است که آماده خدمت رسانی به عارضههای ارتوپد و مغز و اعصاب است.
روشهای مختلفی برای درمان وجود دارد که پزشک با توجه به شرایط جسمی بیمار، سن و حاد بودن عارضه در نظر میگیرد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که فقط درمان کافی نیست بلکه عادات زندگی نیز در کاهش یا افزایش درد موثر است. برای مثال نحوه خوابیدن تنگی کانال نخاعی از موارد مهمی است که این دسته از بیماران باید به آن توجه ویژه داشته باشند. در ادامه روشها به صورت کلی در جدول توضیح دادیم. سپس هر یک را به صورت جامع مورد بررسی قرار میدهیم.
روش درمانی | زمان درمان در هر جلسه | توضیحات |
تمرینات کششی | 15-20 دقیقه | حرکاتی مانند کشش کمر، لگن و تقویت عضلات شکمی |
اولتراسوند | 5-10 دقیقه | کاهش التهاب و بهبود گردش خون در ناحیه دردناک |
الکتروتراپی (TENS/EMS) | 20-30 دقیقه | تسکین درد و تقویت عضلات |
ترکشن | 15-30 دقیقه | برای کاهش فشار روی اعصاب |
درمان دستی | 10-15 دقیقه | شامل ماساژ و تنظیم مفاصل برای افزایش انعطافپذیری |
مگنت تراپی | 20-30 دقیقه | کمک به افزایش متابولیسم بافت |
لیزر درمانی | 5-10 دقیقه | بهبود بافتها و کاهش التهاب |
الکتروتراپی، جریانهای الکتریکی و تاثیر بر اعصاب
الکتروتراپی یکی از روشهای پیشرفته و غیرتهاجمی فیزیوتراپی محسوب میشود که برای کاهش علائم تنگی کانال نخاعی مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش برای تاثیر در اعصاب، عضلات و بافتهای نرم از جریانهای الکتریکی استفاده میشود. که این جریانها با افزایش گردش خون همراه است. با انجام این روش درمانی شاهد کاهش درد، التهاب، بهبود عملکرد عضلات و تقویت بافتها خواهیم بود. اما قبل از فیزیوتراپی برای تنگی کانال نخاعی باید به موارد زیر توجه کافی داشته باشید.
مشورت با فیزیوتراپیست: لیزر به دو شکل کم توان و پر توان انجام میشود. شدت و نوع جریان آن توسط پزشک پس از معاینه لازم مشخص میشود.
مدت زمان درمان: درمان با فیزیوتراپی حداقل به 10 جلسه نیاز دارد. البته این موضوع برای هر فرد با توجه به نوع و شدت بیماری متفاوت است. مدت زمان استفاده از این دستگاه در هر جلسه بین 15 الی 30 دقیقه است.
تداخلات احتمالی: الکترو تراپی برلی بیمارانی که از دستگاههای ضربان ساز قلب استفاده میکنند باید با احتیاط کامل انجام شود.
اولتراسوند تراپی و نفوذ به بافتهای عمیق
برای تولید امواج ما فوق صوتی در فیزیوتراپی از اولتراسوند تراپی استفاده میکنیم. این امواج باعث افزایش گردش خون، کاهش التهاب، اسپاسمهای عضلانی و تسریع در بازسازی بافتها میشود. قدرت امواج فرا صوتی به قدری بالا است که قابلیت نفوذ به بافتهای عمیق را دارد و این قابلیت باعث بهبود عملکرد سیستم عضلانی-اسکلتی میشود. از تاثیرگذاری این روش درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
کاهش درد: امواج فرا صوتی روی گیرندههای عصبی تاثیر گذاشته و درد را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد.
کاهش التهاب: گرمای اولتراسوند در عضلات و بافتهای ستون فقرات التهاب را در حد چشم گیری کاهش میدهد.
بهبود بافتها و افزایش دامنه حرکتی: افراد مبتلا به عارضه تنگی کانال نخاعی با کاهش دامنه شدیدی مواجه هستند. اما با امواج صوتی انعطاف پذیری بافتها، رباطها، عضلات و دامنه حرکتی افزایش پیدا میکند.
تسریع بهبود پس از جراحی: اگر جراحی تنگی کانال نخاعی انجام دادهاید برای تسریع در درمان و ترمیم زخم میتوانید از اولتراسوند استفاده کنید.
به کاری گیری این روش درمانی در ناحیه عفونت و زخم اکیداً ممنوع است. همچنین این روش برای خانمها باردار به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
لیزر درمانی و بهبود بافتها
لیزر درمانی بهعنوان یکی از پیشرفتهترین روشهای درمانی در فیزیوتراپی، توانسته جایگاه ویژهای در مدیریت مشکلات ناشی از تنگی کانال نخاعی پیدا کند. این تکنیک با بهرهگیری از پرتوهای نوری پرانرژی، به کاهش التهاب، تسکین درد، و تحریک بازسازی بافتهای آسیبدیده کمک میکند. برخلاف روشهای تهاجمی مثل جراحی، لیزر درمانی ایمن، بدون درد و غیرتهاجمی است و میتواند بخشی از یک برنامه درمانی جامع برای بیماران باشد.
استفاده از این روش گردش خون در بدن را بهبود میدهد و اکسیژن لازم را به بافتهای بدن منتقل میکند که باعث دفع سموم انباشته شده نیز میشود. با انجام این روش درمانی دامنه حرکتی ستون فقرات افزایش پیدا میکند. قبل از درمان پزشک یا فیزیوتراپیست شدت بیماری و محل دقیق آسیب را با استفاده از روشهای تصویربرداری مانند MRI مشخص میکند و پس بررسیهای لازم اقدامات لازم برای درمان صورت میگیرد.
ترکشن، باز شدن فضای بین مهرهها
در روش ترکشن کشش کنترل شده روی ناحیه مشخصی انجام میشود. این کشش به باز شدن فضای بین مهرهها کمک بسیاری میکند. از طرفی فشارهای وارد روی ریشههای عصبی را کاهش میدهد. همچنین کاهش فشردگی و تحریک مکانیکی خون رسانی به بافتهای اطراف را افزایش میدهد. در بسیاری از موارد با انجام ترکشن میتوان عمل جراحی را از گزینههای درمان به صورت کلی حذف کرد.
در این روش بیمار به حالت خوابیده یا نشسته روی تخت مخصوص قرار میگیرد. سپس دستگاه با تنظیمات دقیق به ناحیه مدنظر وصل میشود. کشش به آرامی شروع شده و فشار کم کم افزایش پیدا میکند. تعداد جلسات بستگی به شرایط بیمار دارد. اما مدت زمان آن بین 15 الی 30 دقیقه است.
اما قبل از انجام ترکشن باید به نکات مهمی توجه کنید. انجام ترکشن باید توسط متخصص انجام شود. میزان کشش باید بر اساس شرایط فرد تنظیم شده تا مانع از بروز آسیبهای احتمالی شود. در صورت بروز درد شدید باید انجام درمان متوقف شود.
تمرینات کششی، افزایش انعطاف پذیری
برخی از افراد فکر میکنند درمان در فیزیوتراپی فقط توسط دستگاهها انجام میشود. اما تمرینات کششی در فیزیوتراپی برای بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی یک راهکار غیرتهاجمی و موثر برای کاهش علائم محسوب میشود.
این تمرینات علاوه بر تقویت عضلات پشتیبان ستون فقرات، انعطافپذیری و دامنه حرکتی مفاصل را نیز بهبود میبخشند. اما در حین تمرینات باید سه اصل مهم را رعایت کنید:
- پایداری و تداوم
- انجام حرکات به صورت کنترل شده و آرام
- تمرکز روی تنفس
برای مثال به تمرین کشش عضلات همسترینگ توجه کنید:
- ابتدا روی زمین بنشینید و یکی از پاها را صاف کرده و دیگری را خم کنید.
- به آرامی به سمت پای صاف شده خم شوید و انگشتان پا را بگیرید.
- 15 تا 20 ثانیه در این حالت بمانید و سپس پای دیگر را تکرار کنید.
انجام این تمرین به افزایش انعطافپذیری عضلات پشت ران و کاهش فشار روی کمر کمک میکند.
درمان دستی، کاهش فشار روی اعصاب
درمان دستی یا منوال تراپی یکی از روشهای تخصصی و موثر در فیزیوتراپی به شمار میرود که برای کاهش علائم و بهبود وضعیت ستون فقرات از درمان دستی استفاده میشود. این روش برای بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاعی، برای کاهش فشار روی اعصاب، بهبود حرکت مفاصل، و کاهش درد طراحی شده است.
درمان دستی به موبیلیزاسیون، MC، کشش دستی، ماساژ درمانی عمیق و فشار نقطهای تقسیم بندی میشود. انجام این روش باید بعد از بررسی MRI و معاینه دقیق بیمار انجام شود. همچنین انجام حرکات ناگهانی برای افراد مبتلا به عارضه تنگی کانال نخاعی ممنوع است. از طرفی درمان دستی بهتر است با روشهای دیگر از جمله الکتروتراپی، اولتراسوند و تمرینات تقویتی همراه باشد.
درمان تنگی کانال نخاعی در کلینیک فیزیوتراپی سعادت آباد
اگر بی حسی، گزگز در ناحیه تحتانی و همچنین درد شدید را در کمر احساس میکنید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. زیرا احتمال بروز عارضه تنگی کانال نخاعی زیاد است. همچنین بی اختیاری در ادرار و مدفوع از علتهای مهم آن به شمار میرود. در این شرایط توصیه میکنیم حتی بهترین درمان خانگی برای تنگی کانال کمر را کنار بگذارید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید. با انجام روشهای غیر تهاجمی فرآیند بهبود را تسریع دهید.
افق روشن، بهترین کلینیک فیزیوتراپی در سعادت آباد تهران است که خدمات درمان تنگی کانال نخاع را با جدیدترین تجهیزات ارائه میدهد. برای رزرو مشاوره رایگان میتوانید با شماره 02188686800 تماس بگیرید. همچنین سوالات خود را مطرح کنید. قطعاً متخصصین در اولین فرصت پاسخ خواهند داد.