اگر در طول روز قادر به حرکت مچ دست خود نباشید، چه اتفاقی میافتد؟ بدون شک انجام یکسری از فعالیتهای روتین روزانه برای شما سخت خواهد شد. افرادی که از مچ دست خود در روز زیاد استفاده میکنند بیشتر با این عارضه درگیر هستند. برای مثال استفاده بیش از حد مچ دست در کارگران ساختمانی، نقاش، بنا و تایپیستها احتمال بروز اختلال سندروم تونل کارپال را افزایش میدهد.
در این مقاله از فیزیوتراپی افق روشن قصد داریم به سوال های سندروم تونل کارپال یعنی چه؟ و درمان قطعی سندروم تونل کارپال چگونه انجام میشود؟ پاسخ دهیم. پس از شما دعوت میکنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
سندروم تونل کارپال مچ دست
سندروم تونل کارپال یا CTS (Carpal tunnel syndrome) بر اثر فشرده شدن یا گیر افتادن عصب مدین (Median) در ناحیهای از مچ دست که به آن تونل کارپال گفته میشود، رخ میدهد. این عارضه بیشتر در افرادی که از مچ دستشان به صورت مکرر استفاده میکنند شایعتر است. در تایپیستها با احتمال بیشتری اتفاق میافتد به همین دلیل به سندروم تایپیستها نیز شناخته میشود. این مشکل در زنان بین 40 تا 50 سال شیوع بالاتری دارد. زنان باردار نیز در اواخر بارداری به دلیل تغییرات هورمونی و ورمی که ایجاد میشود، علائم این بیماری را بهصورت موقت گزارش میدهند.
تونل کارپال یک ساختار متشکل از استخوانهای مچ دست و یک رباط عرضی در جلوی مچ است که از دو طرف، این استخوانها را بههم وصل میکند. از داخل این کانال تاندونهای ساعد که به جلوی مچ دست میروند، شریان و عصب مدین عبور میکند. اگر به هر دلیلی این کانال تنگ شود و عصب تحت فشار قرار گیرد ممکن است بیمار علائمی از جلوی مچ دست به 4 انگشت آن (انگشت شست، اشاره، وسط و نیمهی خارجی انگشت حلقه) به شکل گزگز، درد و بیحسی گزارش دهد. حتی در موارد شدیدتر گاهی تحلیل عضلات کف دست اتفاق میافتد.
دلایل سندروم تونل کارپال
- شکستگی قبلی در مچ دست و جراحیهای قبلی
- تومورها و کیستها در ناحیهی مچ
- دررفتگیها و استئوفیت ایجاد شده در ناحیه مچ دست
- قرار گرفتن طولانی مدت در معرض وسایلی که لرزش زیادی دارند مانند: دریل و آبمیوه گیری
- دیابت و مشکلات غدهی تیروئید
- تغییرات هورمونی (بارداری، یائسگی و…)
- استفاده بیش از حد از دست و مچ (شغلهایی مانند قصابی، نجاری، مکانیکی، کاربران کامپیوتر و…)
- چسبندگی بافتهای نرم مچ دست
- فشار خون بالا
- مصرف بیشاز حد الکل
- روماتیسم مفصلی و آرتروز
- التهاب تاندونها
علائم سندروم تونل کارپال
- درد در مچ دست که با حرکت آن تشدید میشود
- احساس کرختی، گزگز و مورمور در انگشتان و کف دست
- در موارد شدید احساس درد در ساعد و بازو
- کاهش قدرت انگشتان در حمل اشیاء
- عدم توانایی و درد در انجام حرکات ظریف مانند سوزن نخ کردن و…
- محدودیت حرکت مچ دست
- کوچک شدن و ضعیف شدن عضلات کف دست در مقایسه با دست دیگر
تشخیص سندروم تونل کارپال
پزشک پس از بررسی تاریخچه از بیمار در مورد میزان و نوع درد و کارهای قبلی، تستهای تشخیصی بالینی را از دست او میگیرد. اگر در حین انجام این تستها گزارش بیحسی و درد بود تشخیص به سندروم تونل کارپال میباشد. گاهی بیمار ترکیبی از مشکلات مربوط به درگیری اعصاب را دارد و ممکن است عصب از قسمتهای بالایی مانند گردن، شانه و یا آرنج تحت فشار باشد و علائم را به پایین یعنی دست و انگشتان انتشار دهد. در این صورت برای تشخیص دقیق و افتراق علائم مطالعات هدایت عصبی (نوار عصب عضله) گرفته میشود. گاهی MRI برای تشخیص التهاب تاندونها و یا عکس رادیوگرافی جهت تشخیص آرتروز و وجود استئوفیتها درخواست میشود.
درمان قطعی سندروم تونل کارپال
برای درمان این مشکل معمولاً پزشک از درمانهای غیرتهاجمی و کانسرواتیو شروع میکند. در صورت عدم پاسخ مناسب به آنها روند درمان را تغییر داده و درمانهای تهاجمی صورت میپذیرد. اقداماتی هستند که فرد میتواند در منزل شروع نماید و در برخی موارد درصورت خفیف بودن عارضه بدون درمان خاصی علائم بهبود مییابد. ازجمله این اقدامات:
- کمپرس سرد: به مدت 10 تا 15 دقیق و 3 تا 4 بار در روز، کمپرس یخ را روی مچ دست قرار دهید. گاهی میتوان از کمپرس گرم و بلافاصله کمپرس سرد نیز استفاده کرد.
- بیحرکت کردن مچ و استراحت: از انجام حرکات تکراری مچ و انگشتان و برداشتن اجسام سنگین اجتناب کنید. بیحرکتی مچ دست برای مدت 1 تا 2 هفته باعث میشود التهاب ایجاد شده در ناحیه مچ فروکش نماید و فضای تونل کارپال برای عصب مدین آزادتر شود. در این صورت علائمی که در مچ و انگشتان گزارش میشود برطرف خواهد شد. برای این کار میتوان از اسپلینتهای شبانه و یا روزانه استفاده کرد. اسپلینت (مچبند طبی) را در موقع کار (بهخصوص افرادی که بیشتر از دست خود استفاده میکنند) ببندید تا فشار از روی مچ برداشته شود.
- مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبو پروفن و ناپروکسن جهت کاهش التهاب و درد. اگر با این موارد درد بیمار بهبود نیافت لازم است اقدامات پیشرفتهتری صورت پذیرد که میتوان به موارد زیر اشاره نمود.
- تزریق کورتیکو استروئیدها: کورتونها میتواند التهاب ناحیهی تونل کارپال را کاهش داده و عصب آزاد شود. باید توجه داشت که به دلیل رفع سریع علائم شما نباید فکر کنید که مشکل کامل برطرف شده و بخواهید مجدد فشارهای قبل را بهدست وارد نمایید. در این صورت پس از از بین رفتن اثر این تزریق، درد و التهاب این بار با شدت بیشتری بروز مینماید.
فیزیوتراپی برای سندروم تونل کارپال
برای درمان تونل کارپال بدون جراحی میتوانید از روشهای درمانی فیزیوتراپی استفاده کنید. افق روشن، فیزیوتراپی خوب در سعادت آباد تهران است که میتواند با ارائه خدماتی مانند الکتروتراپی، لیزر تراپی (کمتوان و پرتوان)، مگنت تراپی، منوال تراپی (درمانهای دستی)، تکارتراپی، Dry needling سوزن خشک و الکترو اکوپانچر به کاهش درد و التهاب و ترمیم بافت و عصب آسیبدیده کمک کند. در ادامه درمان با آموزش، تمرینات و توصیههایی جهت تغییر فعالیتهای مضر به بیمار میتواند باعث تقویت عضله، بهبود انعطافپذیری عضلات و بافت نرم مچ دست شود.
جراحی سندروم تونل کارپال
در صورتی که هیچیک از روشهای فوق جهت درمان این مشکل موثر واقع نشد، پزشک به بیمار جراحی را پیشنهاد میکند. جراحی آزادسازی تونل کارپال از طریق برش روی رباط عرضی جلوی مچ دست انجام میشود. پس از انجام عمل جراحی پزشک بیمار را به فیزیوتراپی ارجاع خواهد داد. هدف از فیزیوتراپی پس از این جراحی جلوگیری از چسبندگی بافتهای نرم مانند تاندونها و رفع بافت اسکار تشکیل شده است. همچنین رفع عوارض جانبی پس از عمل مانند درد و التهاب ناحیهی مچ و کف دست، افزایش دامنه حرکتی مفصل مچ و بازگشت عملکردهای مچ دست و انگشتان به حالت طبیعی از مزیتهای آن میباشد.
آیا سندرم تونل کارپال خطرناک است
بذارید خیالتان را راحت کنیم سندروم تونل کارپال خطرناک نیست. با چند تست ساده در منزل میتوان این عارضه را تشخیص داد. اگر سندروم تونل کارپال خفیف باشد روند بهبودی با استفاده از مچ بندهای طبی و آتل قابل انجام است. اما در شرایط حادتر گاهی اوقات نیاز به عمل جراحی میباشد. به همین دلیل اگر درد شدیدی در ساعد، بازو و انگشتان دست خود احساس میکنید یا دامنه حرکتی ساعد و مچ دست شما کاهش پیدا کرده است سریعاً به پزشک مربوطه مراجعه کنید.
درمان قطعی سندروم تونل کارپال در بهترین مرکز فیزیوتراپی تهران
تونل کارپال عارضهای است که مچ دست را به شدت درگیر میکند. در این صورت فرد به دلیل درد زیاد و کاهش دامنه حرکتی بسیاری از فعالیتهای روتین را نمیتواند انجام دهد. اما در بسیاری از موارد این عارضه را میتوان بدون عمل جراحی و با استفاده از روشهای فیزیوتراپی درمان کرد. افق روشن، کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی در سعادت آباد تهران است که با استفاده از دستگاههای الکتروتراپی، لیزر تراپی (کمتوان و پرتوان)، مگنت تراپی، منوال تراپی (درمانهای دستی)، تکارتراپی، Dry needling سوزن خشک و الکترو اکوپانچر به کاهش درد، التهاب، ترمیم بافت و عصب آسیبدیده کمک میکند. برای رزرو نوبت میتوانید با شماره 02188686800 تماس بگیرید. آیا تا به حال عارضه سندروم تونل کارپال را تجربه کردهاید؟ نظرات ارزشمند خود را با ما به اشتراک بگذارید.