شین اسپلینت عارضهای است که معمولاً به دلیل فشار بیش از حد به عضلات جلوی ساق پا و استخوان تیبیا (درشت نی) ایجاد میشود. در واقع بر اثر فشار زیاد و حرکات مکرر مخصوصاً در افرادی که تازه پیادهروی را شروع کردهاند یا از کفش نامناسب و سطوح ناهموار برای پیاده روی استفاده میکنند ممکن است التهاب در عضلات و تاندونها و بافت استخوانی درشت نی ایجاد شده و علائمی مانند درد، تورم و حساسیت به لمس بیشتر در جلوی ساق پا در فرد گزارش شود. این مشکل حتی در افرادی که به صورت حرفهای ورزش میکنند به دلیل افزایش ناگهانی فعالیت فیزیکی یا تغییر در سرعت دویدن و استفاده از کفش جدید دیده میشود.
عوامل ابتلا به شین اسپلینت: عواملی مانند صافی کف پا یا قوس بیش از حد پا، علائم انعطاف پذیری و گرم نکردن قبل از شروع ورزش، دویدن در سراشیبی و سربالایی و سطوح ناهموار، استفاده از کفش نامناسب مخصوصاً در دویدن و ورزش حرفهای و ضعف در عضلات اندام تحتانی میتوانند در ایجاد این عارضه دخیل باشند.
علائم شین اسپلینت
درد بیشتر در ناحیه جلویی ساق پا و در موارد شدیدتر تا پشت استخوان ساق پا، درد هنگام پیاده روی و ورزش، تورم و حساسیت به لمس جلوی ساق پا، بی حسی پا و گاها درد هنگام استراحت در جلوی ساق پا.
تشخیص
بهترین راه تشخیص این عارضه معاینه بالینی و گرفتن گزارش از فعالیتهای بیمار میباشد. متخصص فیزیوتراپی با ارزیابی دقیق میزان قدرت عضلات و گرفتگی عضلانی و همچنین بررسی شدت التهاب و آسیب برنامه درمانی مناسب فرد را طرح مینماید. ممکن است لازم باشد فرد تا مدتی از ادامه فعالیت ورزشی یا پیادهروی منع شود تا به این صورت عوامل استرسزا حذف شوند و در همین حین روند درمان نیز شروع شود.
درمان
در ابتدا بهتر است از کمپرس یخ در محل عارضه استفاده شود که بهتر است ۱۰به مدت دقیقه و سه بار در روز تکرار شود و از فعالیتهای شدیدکننده درد اجتناب شود. دوره فیزیوتراپی مهمترین روش درمانی در بهبود شین اسپلینت میباشد که با استفاده از دستگاههایی که کاهش دهنده درد و التهاب هستند و همچنین به ترمیم بافت آسیب دیده کمک میکنند، علائم بیمار کاهش مییابد. در طی دوره درمان فیزیوتراپی، فیزیوتراپیست با انجام درمان دستی، ماساژ و انجام تکنیک سوزن خشک میتواند به افزایش انعطاف پذیری، کاهش گرفتگی و افزایش جریان خون ناحیه کمک نماید. تمرینات کششی در عضلات ساق پا و تمرینات تقویتی و تعادلی اندام تحتانی نقش مهمی در بهبود و جلوگیری از بروز مجدد شین اسپلینت ایفا مینمایند. همچنین در صورت وجود صافی کف پا پس از معاینه به توصیه فیزیوتراپیست لازم است از کفی طبی استفاده شود تا از فشار بیش از حد به ساق پا جلوگیری شود. در ورزشکاران شروع مجدد فعالیت ورزشی به صورت صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که پس از بهبود در صورتی که تمرینات به صورت اشتباه و با فشار بالا به ورزشکار داده شود ممکن است باعث بروز مجدد آسیب شود. پس حتماً لازم است برنامه تمرینی به آرامی شروع شود و آمادگی جسمانی و انعطاف پذیری عضلات به صورت کامل باید به دست آید.