بیماریهای مفصلی گاهی اوقات طاقت فرد را کم میکند. زیرا دامنه حرکتی را برای انجام برخی از کارها کاهش میدهد. نقرس بیماری التهاب مفاصل است که به همراه درد، قرمزی و گرم شدن ناحیه خود را نشان میدهد.
رسوب اوریک اسید در مفاصل یا بافتهای نرم سبب بروز مشکلاتی از جمله قرمزی، درد و التهاب ناحیه خواهد شد که به این بیماری نقرس میگویند. نقرس در مردان شایعتر از زنان بوده و در مردان در محدوده سنی 41 تا 51 سال بیشتر دیده میشود. ممکن است ابتدا انگشتان شست پا را درگیر نماید اگرچه مفاصلی مانند مچ پا، زانو، مچ دست، مفاصل انگشتان دست و آرنج نیز به مرور زمان درگیر خواهد شد. اوریک اسید میتواند در کلیهها رسوب کرده و منجر به سنگ کلیه شود. در این مقاله از فیزیوتراپی افق روشن میخواهیم انواع نقرس و درمان قطعی نقرس را مورد بررسی قرار دهیم. پس از شما دعوت میکنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
بیماری نقرس چیست؟
نقرس به انگلیسی gout است که در واقع نوعی بیماری روماتیسمی محسوب میشود. زیرا با رسوب در مفاصل سبب واکنش سیستم ایمنی و ایجاد التهاب در آنها خواهد شد. بیماری نقرس چهار مرحله دارد که در ادامه توضیح داده خواهد شد. هیپراورسیمی بدون علامت که در این مرحله فقط مقدار اوریک اسید خون در فرد مبتلا افزایش مییابد. فرد علائم بالینی ندارد و احتیاج به درمان خاصی نیست.
نقرس حاد یاآرتریت، حاد نقرسی که با افزایش اوریک اسید در خون رسوب آن در مفاصل رخ میدهد و علائمی مانند درد، قرمزی، تورم و حساسیت مفصل به لمس ایجاد میشود که به بروز این علائم حمله نقرس گفته میشود. این علائم معمولاً شبها اتفاق میافتد. مصرف بعضی داروها، نوشابههای الکلی و یک حادثه استرسزا احتمال بروز حمله نقرس را افزایش میدهد. حمله اولیه معمولاً 3 تا 11 روز طول میکشد و حتی بدون درمان نیز فروکش میکند.
پس از فروکش حمله اولیه، حملههای بعدی ممکن است ماهها و یا حتی سالها اتفاق نیوفتد. اما در صورت بروز مجدد آن، بیمار حملههای نقرسی طولانیتر با فاصله زمانی کمتر را تجربه خواهد کرد. مرحله بعدی مرحله بین حملههای نقرسی است که در این مرحله و بین هر دو مرحلهی نقرس فرد مبتلا هیچ علائمی نخواهد داشت. مرحله بعدی نقرس مزمن توفوسی است که این مرحله بیشترین عارضه را بههمراه دارد و در یک دورهی طولانی حدوداً 11 ساله ایجاد خواهد شد. فرد در این مرحله دچار آسیبهای پایدار در مفاصل و گاهی درگیری کلیهها خواهد شد. با درمان به موقع در بیشتر بیماران، از پیشرفت بیماری به این مرحله جلوگیری خواهد شد.
انواع بیماری نقرس
بیماری نقرس مراحل مختلفی دارد که با شناسایی علائم میتوانید از گسترش آن پیشگیری کنید.
هایپر اوریسمی: با افزایش اسید اوریک فرد اگر هیچ علائم و نشانهای ظاهر نشود، در این شرایط میگوییم فرد دچار هایپر اوریسم بدون علامت شده است.
نقرس کاذب: این نوع نقرس به دلیل تجمع کریستالهای پیرو فسفات کلسیم در مفاصل به وجود میآید. دوره حملات آن نیز نسبت به بقیه کوتاهتر است.
نقرس حاد: این مدل نقرس فرد را آزار میدهد و حملات آن به صورت میانگین بین 3 تا 10 روز ادامه پیدا خواهد کرد.
نقرس پوستی: بدترین نوع این بیماری نقرس پوستی است که گاهی اوقات آسیب جدی و دائمی به مفاصل یا کلیههای فرد وارد میکند. ایجاد تودههای بزرگ و متورم به دلیل بلورهای اسید اوریک موجود در مفصل فرد است.
دلایل ابتلا به نقرس
دلایل ایجاد نقرس شامل دلایل ژنتیکی که بسیاری از افراد مبتلا به نقرس سابقه خانوادگی مثبت دارند، افزایش وزن، جنس و سن که در افراد بالغ بیشتر از کودکان و در مردان بیشتر از زنان بوده و همچنین در زنان قبل از سن یائسگی به دلیل هورمون استروژن دفع اوریک اسید از کلیهها زیاد میباشد، قرار گیری طولانی مدت در معرض سرب، وجود سایر بیماریها از جمله نارسایی کلیه، کم کاری غده تیروئید، فشار خون بالا، پسوریاریس، کم خونی همولیتیک، بعضی از سرطانها هستند و استفاده از داروهایی از جمله داروهای مدر مانند فورسماید و هیدرو کلروتیازید، داروهای حاوی سالیسیلات، نیاسین، سیکلوسپورین و لوودوپا هستند. احتمال نقرس در بیمارانی که پیوند عضو شدهاند بیشتر خواهد بود. جدول
تشخیص بیماری نقرس
تشخیص بیماری نقرس به دلیل شباهت به سایر بیماریها میتواند مشکل باشد. بیماری که صرفاً اوریک اسید خون بالایی داشته باشد نمیتواند بطور قطع دچار نقرس شده باشد. همچنین در بیمارانی که دچار نقرس شدهاند اگر چه اوریک اسید خون بالا است اما در زمان حمله حاد ممکن است اوریک اسید خون طبیعی باشد.
تشخیص نقرس با آزمایش خون
برای تشخیص دقیق نقرس، پزشک با استفاده از سوزن و سرنگ مقداری از مایع مفصلی فرد مبتلا را خارج کرده سپس زیر میکروسکوپ وجود کریستالهای اسید اوریک را بررسی میکند. ممکن است کریستالهای دیگری بجز اوریک اسید مشاهده شود از جمله کریستالهای پیروفسفات کلسیم که در بیماری نقرس کاذب دیده میشود. این بیماری ممکن است شبیه نقرس باشد ولی درمان آن متفاوت است.
بررسی مایع مفصلی
یکی دیگر از بیماریهای مهم مفصلی که ممکن است، با نقرس اشتباه گرفته شود عفونت مفصلی است که لازم است برای افتراق آن، مایع مفصلی در آزمایشگاه کشت شود. با بررسی مایع مفصلی زیر میکروسکوپ بلورهای اسید اوریکی را میتوان مشاهده کرد.
درمان بیماری نقرس
اهداف درمان در نقرس عبارتنداز رفع درد در موقع حملههای نقرس، پیشگیری از بروز حملهها و جلوگیری از تشکیل توفوس و سنگهای کلیه و جلوگیری از آسیب مفاصل در دراز مدت.
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایندومتاسین و سلکوکسیب (آسپرین به دلیل اینکه اسید اوریک خون را بالا و پایین میبرد برای درمان نقرس مناسب نیست) تجویز میشوند.
اجتناب از مصرف بیشازحد غذاهایی که حاوی پروتئین هستند و باعث افزایش اسید اوریک و در نتیجه بروز نقرس خواهند شد مانند: گوشت قرمز، مارچوبه، قارچ، ماهی کولی و شاه ماهی، سیرابی، دل و جگر و قلوه، حبوباتی مانند لوبیا و نخود، گل کلم و اسفناج.
در مرحله حملهی نقرسی: سرد کردن مفصل و بالا نگه داشتن آن از سطح قلب، استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی یا داروهایی مانند کلشی سین (طبق دستور پزشک) و در موارد شدیدتر مصرف کوتاه مدت داروهای کورتیکواستروئیدها توصیه میشود.
کاهش وزن و انجام ورزش دارای اثرات مفید هستند.
فیزیوتراپی برای نقرس پا
درمان فیزیوتراپی از درمانهای موثر جهت کاهش علائم و پیشگیری از عود نقرس میباشد. که هدف اصلی درمان نقرس با درمان فیزیوتراپی کاهش درد و التهاب، افزایش توانایی عضلات و دامنه حرکتی، کاهش حساسیت مفصل درگیر به لمس و بازگشت فرد به زندگی قبلی خود میباشد. دستگاههای متعددی برای کاهش درد، التهاب و کاهش آسیب مفصلی کاربرد دارند از جمله: مگنت، لیزر، الکتروتراپی، اولتراسوند، دیاترمی و همچنین ماساژ درمانی جهت افزایش انعطافپذیری مفاصل و بهبود گردش خون موثر هستند.
گاهی از طب سوزنی نیز برای درمان نقرس استفاده میشود. تمرین درمانی شامل تمرینات کششی و تقویتی در بازگشت مفصل به حالت قبل از حمله کمک شایانی مینماید. فیزیوتراپیست میتواند علاوه بر تمرینات ورزشی، تمرینات مناسب در آبدرمانی نیز به بیمار توصیه نماید.
عمل جراحی نقرس پا
افرادی که دچار نقرس مزمن بوده و مفصل دچار آرتروز شدید شده است گاهی ممکن است به عمل جراحی از جمله جوش دادن دو سر مفصل، حذف تیفی (حذف تودههای بزرگ اوریک اسید) و یا جایگزینی مفصل نیاز داشته باشند.
برای درمان نقرس چه بخوریم
با یک رژیم و برنامه غذایی مناسب میتوانیم تا جای ممکن از حملات نقرس جلوگیری کنیم. مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین کم چرب مانند تخم مرغ، گوشت چرخ کرده، مرغ، ماهیهای دارای ماده امگا 3 برای درمان نقرس مفید است. همچنین نوشیدنیهای بدون قند و طبیعی نیز مانند آب، چای سبز، نوشابههای بدون قند نیز توصیه میشود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به مقاله رژیم غذایی برای نقرس مراجعه کنید.
بیماری نقرس کشنده است
متاسفانه افرادی که با بیماری نقرس دست و پنجه نرم میکنند، در معرض ابتلا به فشار خون بالا، دیابت، سندروم متابولیک، بیماریهای قلبی، عروقی و کلیوی قرار میگیرند. بنابراین این دسته از بیماری خطر مرگ و میر را نیز افزایش میدهد.
علائم نقرس در زنان
بیماری نقرس خود را در زنان با علائم مختلفی نشان میدهد. در این بخش میخواهیم علائم نقرس در زنان را مورد بررسی قرار دهیم.
- قرمزی و خارش پوست در محل نقرس
- داغی و درد مفصل
- ورم زیاد مفصل و درخشش پوست در محل آسیب دیده
- احساس درد هنگام لمس مفصل
علائم نقرس در مردان
بیماری نقرس در مردان بیشتر از زنان مشاهده میشود. درد شدید و ناگهانی مفصل به خصوص در شبها، قرمزی پوست، تورم، سفتی و تغییر شکل مفصل از علائم و نشانههای مهم این بیماری به شمار میرود.
آیا بیماری نقرس خطرناک است
طبق بررسیها حدود 60 درصد از افراد در سال دچار 1 الی 2 حمله نقرس میشوند. طول درمان حمله این عارضه بین 5 تا 7 روز است. متاسفانه در این نوع حمله افرادی که فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای عروقی و کلیوی دارند، بیشتر در معرض خطر مرگ قرار میگیرند.
آیا نقرس درمان قطعی دارد
تا زمان نگارش این مقاله هیچ دارویی برای درمان قطعی نقرس وجود دارد. دکتر مربوطه با توجه به نوع حاد یا خفیف بودن بیماری و همچنین شرایط جسمی بیمار دارو تجویز میکند. با مصرف این دسته از داروها میتوان از حملات حاد پیشگیری کرد. همچنین روشهای مختلفی در افق روشن، بهترین فیزیوتراپی شهرک غرب وجود دارد که به کاهش درد و التهاب نقرس کمک خواهد کرد. برای رزرو نوبت و مشاوره با متخصصین میتوانید با شماره 02188686800 تماس بگیرید.
درمان نقرس در فیزیوتراپی افق روشن
اگر از عراضه نقرس رنج میبرید بهتر است با مراجعه به افق روشن، بهترین فیزیوتراپی در تهران مشکل خود را رفع کنید. فیزیوتراپیستهای افق روشن برای کاهش درد، التهاب و کاهش آسیب مفصلی از دستگاههایی مانند لیزر، الکتروتراپی، اولتراسوند، دیاترمی و همچنین ماساژ درمانی برای گردش خون استفاده میکنند. آیا تا به حال دچار نقرس شدهاید؟ سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید. متخصصین افق روشن در اولین فرصت پاسخگو خواهند بود.
2 پاسخ
واقعا فیزیوتراپی کمکی به درمان نقرس میکنه ؟
با سلام و احترام
بله . برای مشاوره رایگان , و ارزیابی دقیق میتونید با شماره زیر تماس بگیرید
02188686800
09901204060