در قسمت خارجی آرنج یک برجستگی استخوانی قابل لمس وجود دارد که به آن اپیکندیل داخلی Medial epicondyle میگویند. عضلات خمکننده مچ دست که در سمت جلویی ساعد قرار گرفتهاند، توسط یک تاندون مشترک به این برجستگی استخوانی متصلاند. تاندونها از کنارهم قرار گرفتن رشتههایی پروتئینی، به نام کلاژن درست میشوند و بافت بسیار محکمی را ایجاد میکنند که عضله را به استخوان متصل میکند.
آرنج گلفبازان یک بیماری است که موجب درد در قسمت داخلی مفصل آرنج میشود. این بیماری در کسانی که گلف بازی میکنند بیشتر دیده میشود اما در پی انجام مکرر برخی فعالیتها نیز ممکن است رخ دهد(مانند پرتاب اشیاء، استفاده زیاد از تبر و اره). شیوع این بیماری در مردان و زنان به یک اندازه است و عموما بین افراد 45 تا 55 سال بیشتر دیده میشود.
دلیل بروز گلف البو
مهمترین علت بروز این عارضه استفاده بیشاز حد از عضلات خمکننده مچ دست و کشش بیشازحد تاندون آن میباشد. در این قسمت براثر کششهای زیاد آسیب و بهدنبال آن التهاب ایجاد میشود. فعالیتهایی مانند بلندکردن اجسام به شکل نامناسب، پرتاب کردن و ضربه زدن، همچنین عدم گرم کردن قبل از ورزش و حرکتهای تکراری و غلط در ورزشهایی مانند گلف و ورزشهای راکتی و پرتابی میتواند این بیماری را ایجاد کند. گاهی اوقات نیز در ورزش شنا دیده میشود. سایر حرکاتی که باعث کشیدگی مکرر آرنج میشوند عبارتند از : کارهای پیوسته و آشپزی، کار با کامپیوتر، چکش کاری و.. . در نظر داشته باشید، صرفا انجام 1 یا دو روزه فعالیتهای فوق نمیتواند موجب بروز این عارضه شود بلکه انجام آنها بیش از 1 ساعت در روز و بهطور مداوم میتواند مشکلساز شود.
علائم بیماری گلف البو
- درد: از مهمترین علامتهای این بیماری، درد بر روی برجستگی اپی کندیل است که به قسمت داخلی ساعد هم انتشار پیدا میکند. در این حالت فشردن اجسام در دست و یا خم کردن مچ دست، شدت درد را افزایش میدهد.
- احساس خشکی و ضعف هنگام مشت کردن دست(قدرت مشت کردن دست کم میشود).
- حساسیت به لمس در ناحیه داخلی آرنج
- گزگز و بیحسی در یک یا بیشتر انگشتان، بهخصوص انگشت حلقه و انگشت کوچک
- تشدید درد هنگام انجام فعالیتهایی مثل چرخاندن اجسام در دست، فشردن اجسام در دست و بلند کردن اجسام در حالتی که کف دست رو به پایین است.
تشخیص بیماری گلف البو
این بیماری معمولا با معاینهای که توسط پزشک انجام میشود قابل تشخیص است. در این معاینه پزشک با پرسش سوالاتی در خصوص حرفه و شغل افراد و وارد نمودن نیرو به ناحیه آسیبدیده انجام میشود.اما گاهی اوقات ممکن است علائم بیمار شبیه به علائم سندروم کوبیتال باشد. در این حالت پزشک برای افتراق بین این دو عارضه ممکن است تست الکترودیاگنوستیک، نوار عصبی و یا در بعضی موارد از عکس رادیوگرافی (X_Ray)، امآرآی یا سونوگرافی برای تشخیص بیماری استفاده کند.
درمان بیماری گلف البو
- استراحت: فعالیتهای محرک بیماری را تا زمان فروکش کردن متوقف کنید. آرنج را با پانسمان کشی یا آتل ببندید.
- استفاده از داروهای ضدالتهاب مانند ایبوپروفن، استامینوفن و سدیم ناپروکسن جهت کاهش درد و التهاب.
- استفاده از بریسهای مخصوص آرنج و ساعد به توصیه پزشک، فشار و کشش روی تاندون و عضله را کاهش میدهد.
- سرمادرمانی: کمپرس یخ را بهمدت چند روز، هر بار 15 تا 20 دقیقه و 3 تا 4 بار در روز روی ناحیه ماساژ دهید(برای جلوگیری از آسیب پوست از یک حوله نازک دور کیسه استفاده کنید).
- تحریک الکتریکی عصب: که با قرار دادن الکترودهای متصل به پدهای مخصوص روی ناحیه انجام میشود. الکترودها به دستگاه مولد برق وصل میشوند و جریان در آنها برقرار میشود. این جریان عصبهای حسی را تحریک میکند و گزگزی ایجاد میکند که موجب کاهش درد میشود.
- تمرین درمانی: تمرینات کششی و تقویتی آرنج، ساعد و مچ دست که توسط متخصص فیزیوتراپیست در افق روشن بهترین فیزیوتراپی شهرک غرب به بیمار آموزش داده میشود.
- ماساژ درمانی: اگر آسیبدیدگی مزمن باشد سبب کاهش تنش عضلانی و بهبود عملکرد عضلات ساعد میشود و در درازمدت کشیدگی تاندون آرنج را کاهش میدهد.
- شاک ویو تراپی آرنج که از درمانهای بسیار کاربردی این عارضه میباشد، پالسهای فشاری مکانیکی است که بهصورت موج در بدن منتشر میگردد.
- لیزر پرتوان آرنج: جهت ترمیم تاندون آسیب دیده و ملتهب بهتر است روی ناحیه انجام شود تا روند بهبود تسریع گردد.
- تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی در محل تاندون توسط پزشک که متداولترین روش تزریق در این بیماری است. البته این تزریق باید تکرار شود زیرا اثر آن بعد از چند ماه از بین میرود.
- تزریق PRP (پلاسمای سرشار از پلاکت)، که در این روش مقدار کمی از خون بیمار را گرفته و پلاسمای غلیظ شده را در ناحیه درد تزریق میکنند.
- جراحی: درصورتی که درمانهای ذکر شده به مدت کافی نتواند درد بیمار را کاهش دهد، ممکن است پزشک تصمیم به انجام عمل جراحی بگیرد. هرچند که جراحی به ندرت برای درمان گلف البو لازم میشود اما روشهای جدید جراحی با حداقل تهاجم انجام میشود.