شکستگی مچ دست (Colles’ fracture)

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص افق روشن

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی کاربران است. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان افق روشن مشاوره بگیرید.

شکستگی مچ دست
فهرست مطالب

شکستگی مچ دست انجام فعالیت‌های فردی و روزانه را برای افراد سخت می‌کند. با مشاهده علائم شکستگی مچ دست مانند کبودی، درد زیاد، ناتوانی در برداشت اجسام و اشیا و حس درد حتما در اولین فرصت به پزشک مربوطه مراجعه کنید. در این مقاله از فیزیوتراپی افق روشن قصد داریم به سوال درمان شکستگی مچ دست چگونه انجام می‌شود؟ پاسخ دهیم. پس از شما دعوت می‌کنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.

آناتومی استخوان‌های مچ دست

مچ دست شامل 8 استخوان کوچک است که از بالا با سر استخوان‌های زند زیرین (اولنار) و زند زبرین (رادیوس) مفصل مچ دست را تشکیل می‌دهند. بنابراین شکستگی در مفصل مچ دست می‌تواند در هریک از این 10 استخوان که در مفصل حضور دارند، اتفاق بیفتد.

یکی از شایع‌ترین شکستگی‌هایی که معمولا در مفصل مچ رخ می‌دهد، شکستگی سر استخوان رادیوس است که به آن شکستگی کالیس(Colle’s fracture) می‌گویند. در این نوع شکستگی بر اثر افتادن با دست کشیده به جلو، بیشترین فشار به سر استخوان رادیوس منتقل شده و باعث شکستگی و جابه‌جایی آن به عقب خواهد شد. پوکی استخوان یکی از مهم‌ترین عواملی است که احتمال شکستگی کالیس را افزایش می‌دهد.

نمای شکستگی کالیس

دلایل شکستگی مچ دست

مهم‌ترین دلیل این نوع شکستگی افتادن است. مکانیسم این نوع شکستگی افتادن برروی کف دست است، در صورتی که فرد کف دست خود را حائل قرار داده است. ضربه مستقیم مثلا در تصادفات، ورزش و نزاع‌ها نیز ممکن است باعث این نوع شکستگی شود. جنسیت و سن افراد تاثیر زیادی در میزان شیوع آن خواهد داشت. در خانم‌ها به‌خصوص خانم‌های میانسال شیوع بیشتری از این مشکل دیده می‌شود. پوکی استخوان ارتباط مستقیمی با شکستگی مچ دست دارد به‌طوری که افراد مبتلا به پوکی استخوان حتی با افتادن‌های ساده نیز دچار این شکستگی می‌شوند.

شکستگی مچ دست چه علائمی دارد

  • تغییر شکل مچ دست (درصورت جابه‌جایی شکستگی) و تورم آن
  • درد و حساسیت به لمس در قسمت مچ
  • کبودی
  • ناتوانی در حرکت مچ
  • کاهش دامنه‌ی حرکتی خم و راست کردن مچ
  • ناتوانی در حمل اجسام و کاهش قدرت
  • اختلال در حس مچ دست و انگشتان (در شکستگی‌های شدید)
xray شکستگی کالیس

تشخیص شکستگی استخوان مچ دست

پزشک متخصص جهت تشخیص اولیه، گزارشی از نحوه‌ی ایجاد آسیب از بیمار می‌گیرد و ارزیابی بالینی را انجام می‌دهد. در معاینه، وجود تورم، دامنه‌ی حرکتی و تغییر شکل و بی‌حسی و گزگز احتمالی در انگشتان و نبض بیمار چک خواهد شد. برای بررسی نوع شکستگی حتما نیاز به عکس رادیوگرافی ساده از دست بیمار است. پس از آن شدت شکستگی و نوع آن مشخص می‌شود. باتوجه به عکس X_Ray پزشک نحوه‌ی درمان را مشخص خواهد کرد.

درمان سریع شکستگی مچ دست

اگر شکستگی از نوع ثابت باشد و نیاز به جااندازی نباشد، پزشک دست بیمار را تا بازو گچ خواهد گرفت. در این حالت آرنج دست در زاویه‌ی 90 درجه قرار می‌گیرد و گچ تا قبل از انگشتان کشیده می‌شود. در این موارد گچ بعد از 3 تا 4 هفته باز می‌شود. درصورتی که در شکستگی، استخوان جابه‌جا شده باشد قبل از گچ‌گیری نیاز به جااندازی استخوان است که توسط پزشک در حالت بیهوشی و یا بی‌حسی ساعد، از روی پوست انجام می‌شود. پس از اطمینان از قرار گیری استخوان در راستای صحیح خود، مچ دست گچ گرفته می‌شود. در این نوع شکستگی معمولا گچ پس از 6 هفته باز خواهد شد. تا 3 هفته، پزشک هر هفته یک عکس رادیوگرافی از مچ دست خواهد گرفت. زیرا حتی در گچ نیز ممکن است قطعه شکسته جابه‌جا شود.

در این صورت پزشک سریع متوجه شکستگی شده و آن را اصلاح خواهد کرد. با این کار از بد جوش خوردن استخوان جلوگیری می‌شود. پس از 3 هفته استخوان تا حدی جوش خورده است و دیگر خطر جابه‌جایی وجود ندارد. در مدت بی‌حرکتی پزشک از بیمار می‌خواهد که دست خود را زیاد به حالت آویزان نگذارد و مدام انگشتان و شست خود را تکان دهد. این کار باعث می‌شود قدرت عضلات مچ دست تا حدودی حفظ شود و دامنه‌ی حرکتی انگشتان کم نشود (خشک نشوند) و همینطور از ورم کردن دست جلوگیری می‌شود.

درمان شکستگی دست

درصورتی که نتوان قطعات شکسته شده را پس از جااندازی به وسیله‌ی گچ‌گیری فیکس کرد و پزشک احتمال جابه‌جایی و ناپایداری آن را بدهد، بعد از جااندازی از روی پوست، پزشک چند پین وارد استخوان مچ کرده و محل را فیکس می‌نماید و سپس محل را گچ می‌گیرد. گاهی نیز توسط فیکساتور اکسترنال پایداری را در مچ دست ایجاد می‌کند.

جراحی شکستگی مچ دست

اگر نوع شکستگی به صورتی باشد که استخوان‌ها به چند تکه شکسته شده و یا بعد از جااندازی از روی پوست پزشک نتوانسته باشد آن‌ها را در راستای آناتومیک خود قرار دهد. احتیاج است عمل جراحی باز صورت گرفته و استخوان‌های شکسته توسط پیچ و پلاک به هم فیکس شود. در این صورت بیمار پس از 2 هفته می‌تواند در دست خود حرکت را شروع نماید اما مجاز به تحمل وزن و بلند کردن اشیاء نیست. پس از 6 هفته کم‌کم شروع به بلند کردن اشیاء می‌نماید. عمل مچ دست چقدر طول می کشد؟ عمل جراحی بین 1 الی 2 ساعت زمان بر است البته برای ترمیم مفاصل و بازسازی اعصاب این زمان بیشتر خواهد بود.

فیزیوتراپی پس از شکستگی مچ دست

پس از طی دوره‌ی بی‌حرکتی برای بازگشت عملکردهای دست به حالت قبل از آسیب لازم است دوره‌ای از فیزیوتراپی انجام شود. پس از خروج دست از گچ یا با اجازه به حرکت توسط پزشک بیمار به فیزیوتراپی مراجعه می‌کند. در این مرحله نیاز است هم‌زمان با بدست آوردن دامنه حرکتی خم و راست کردن مچ، چرخش به داخل و خارج و انحراف به طرفین در مچ بدست آید. زیرا در دوره‌ی بی‌حرکتی مچ دست خشک شده و محدودیت شدید در حرکت و انجام کارهای روزمره‌ مانند باز کردن در بطری، وضو گرفتن و انجام کارهای شخصی به‌وجود می‌آید. علاوه بر این، بی‌حرکتی موجب ضعیف شدن عضلات مچ دست، انگشتان و بازو خواهد شد که نیاز است با آموزش تمریناتی توسط فیزیوتراپیست، به قدرت قبلی خود بازگردند.

تمرینات کششی نیز به افزایش انعطاف‌پذیری عضلات و نرم‌تر شدن مفصلی و افزایش دامنه‌ی حرکتی کمک خواهد کرد. فیزیوتراپیست های مجموعه افق روشن، کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی در سعادت آباد می‌توانند با انجام تکنیک‌های دستی مانند موبیلیزیشن، MET، Distraction و ماساژ تحرک مفصل را افزایش دهد. در بیمارانی با مشکل پوکی استخوان در فیزیوتراپی می‌توان از مگنت و لیزر برای بهبود این مشکل استفاده کرد. خدمات دیگری مانند الکتروتراپی، Dry needling، اولتراسوند، کینزیوتیپ و… جهت کاهش درد و التهاب و تقویت عضلات می‌توانند به تشخیص فیزیوتراپیست برای بیمار انجام شوند.

درمان دستی شکستگی مچ دست

طول درمان شکستگی مچ دست

بهبود شکستگی مچ دست با توجه شرایط جراحت متفاوت است. اما اگر شکستگی زیاد نباشد معمولا بین 1 الی 2 ماه درمان می‌شود. با رعایت یکسری از نکات مانند خودداری از فشار یا ضربه زیاد به مچ دست هنگام گچ می‌توان فرآیند بهبود را تسریع داد.

برای شکستگی مچ دست چی خوبه بخوریم

اگر می‌خواهید استخوان‌های قوی داشته باشید باید مصرف مواد معدنی مانند کلسیم را در برنامه غذایی خود قرار دهید. مصرف کلسیم به جوش خوردن استخوان‌های شکسته کمک بسیاری خواهد کرد. انواع لبنیات مانند شیر، پنیر، ماست و دوغ سرشار از ماده کلسیم هستند. اما به این نکته دقت داشته باشید که برای جذب کلسیم بدن نیاز به یک ماده دیگر یعنی ویتامین D دارد. طبق بررسی و تحقیقات مواد غذایی از جمله ماهی و تخم مرغ سرشار از ویتامین دی است.

مراقبت بعد از عمل شکستگی مچ دست

پس از جراحی مچ دست به مدت 3 روز مچ باید بالا نگه داشته شود و باند تمیز و خشک باشد. اگر مچ دست تورم زیادی داشته باشد استفاده از یخ به کاهش این موضوع کمک خواهد کرد. احساس درد خفیف پس از انجام عمل جراحی کاملا طبیعی است اما با مصرف برخی از داروها می‌توان به تسکین درد کمک کرد. انجام یکسری از حرکات ورزشی و اصلاحی به بهبود قدرت مچ دست کمک خواهد کرد.

درمان سریع شکستگی مچ دست در فیزیوتراپی سعادت آباد

شکستگی مچ دست یکی از شایع‌ترین عارضه‌ها است که به محض مشاهده علائم شکستگی باید به پزشک مربوطه مراجعه شود. زیرا هیچ فردی با این نوع شکستگی نمی‌تواند فعالیت‌های روتین روزانه را انجام دهد. پس از گچ یا عمل جراحی برای اینکه قدرت مچ دست بیمار به حالت عادی بازگردد انجام یکسری از حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی ضروری است. استفاده از روش‌های مگنت، لیزر، الکترو تراپی، Dry needling، اولتراسوند، کینزیوتیپ می‌توان به کاهش درد و التهاب کمک کرد. افق روشن، فیزیوتراپی سعادت آباد تهران این خدمات را در اختیار بیماران خود قرار می‌دهد. برای رزرو نوبت می‌توانید با شماره 02188686800 تماس بگیرید.

امتیاز شما:

2 پاسخ

  1. سلام وقت بخیر ممنون از مطالب خوبتون . خیلی عالی میشد اگه ی سری تمرین مربوط ب تقویت مچ دست هم میزاشتین

    1. با سلام و احترام
      ممنون از همراهی شما
      حتما در اولویت قرار خواهیم داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *