از بین استخوانهای کف پا اعصابی عبور میکند که گاهی به دلیل ضخیم شدن غلاف آنها تودههایی خوشخیم تشکیل میشود. این امر میتواند باعث ایجاد درد سوزشی در سینه پا و یا گزگز و سوزش یا خواب رفتگی در انگشتان پا شود. معمولا نوروم مورتون بین انگشتان سوم و چهارم ایجاد میشود، گاهی بین انگشتان دوم و سوم نیز دیده میشود. این عارضه در زنان بیشتر از مردان شایع میباشد.
دلایل ایجاد نوروم مورتون شامل فشار یا آسیب یکی از عصبهای کف پا، پوشیدن کفشهای پاشنه بلند و نامناسب، بونیون شست پا (هالوکس والگوس)، قوس زیاد کف پا و یا صاف بودن کف پا، انگشت چکشی، ورزشهایی که باعث ایجاد استرسهای مکرر به کف پا میشوند، آسیب دیدگی پا و ورزشهایی مانند اسکی و رقص باله که احتیاج به کفشهای تنگ دارند.
علائم نوروم مورتون شامل احساس سنگریزه و شن زیر کف پا، درد سوزشی در کف پا نزدیک انگشتان، گزگز و خواب رفتگی انگشتان پا، درد شدید و تیر کشنده که با ایستادن افزایش مییابد، ملتهب و متورم شدن ناحیه و گرفتگی عضلات پا هستند.
تشخیص
پزشک به کمک ارزیابی بالینی ناحیه و گرفتن اطلاعاتی در مورد عادات ورزشی و همچنین با تجویز MIR، سونوگرافی و عکس رادیوگرافی (جهت مشاهده تغیراتی در سر استخوانهای متاتارس) به تشخیص دقیق این عارضه دست یابد.
درمان: استفاده از کفشهایی با پنجه پهن و اجتناب از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند برای مدت طولانی، استفاده از کفشهای طبی یا پدهایی مخصوص با تجویز پزشک جهت برداشتن فشار از ناحیه، استراحت و دوری از دویدن، ایستادن و راه رفتن طولانی مدت. درمان فیزیوتراپی جهت ترمیم عصب تحت فشار و انجام تمرینات مناسب تقویتی و کششی برای نرم شدن رباط و تاندونها و همچنین استفاده از شاکویو جهت درمان نوروم مورتون توسط فیزیوتراپیست در بیشتر مواقع موثر خواهد بود. استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مثل بروفن، کمپرس یخ برای کاهش التهاب ناحیه و ماساژ کف پا که به وسیله فیزیوتراپیست به صورت تخصصی انجام میگیرد، موثر هستند. تزریق کورتون در مواردی که مشکل به درمانهای غیر تهاجمی پاسخ مناسب ندهد، صورت میگیرد.
در موارد خاص که درمان با هیچ کدام از روشهای فوق بهبود نیابد، جراحی با روشهای متفاوت بسته به تشخیص پزشک صورت خواهد گرفت.