استئوکندریت دیسکان مچ پا (OCD)

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص افق روشن

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی کاربران است. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان افق روشن مشاوره بگیرید.

استئوکندریت دیسکان مچ پا (OCD)
فهرست مطالب

استئوکندریت به آسیب سطح بالایی استخوان تالوس اطلاق می‌شود. درواقع مفصل مچ پا شامل سر انتهایی استخوان درشت‌نی و نازک‌نی و سر فوقانی استخوان تالوس می‌باشد. گاهی ممکن است براثر ضربه یا پیچ خوردن مچ پا قسمتی از سطح مفصلی تالوس دچار آسیب یا شکستگی شود و موجب دردهای آزاردهنده برای بیمار شود. چراکه مفصل مچ پا در هر سیکل راه رفتن به دلیل کوچک بودن آن نیرویی معادل 5 تا 10 برابر وزن بدن را متحمل می‌شود پس طبیعی است که کوچیک‌ترین آسیب آن موجب اختلال در حرکت و درد و التهاب شود. گاهی ممکن است بر اثر ضربه شدید حتی تکه‌ای از غضروف و استخوان تالوس شکسته شود و موجب اختلال در خونرسانی ناحیه شده و بعد از مدتی استخوان تالوس از بین برود یا به اصطلاح نکروز (Necrosis) شود. اگر این قطعه کاملا جدا شود می‌تواند حین حرکت در مفصل جابه‌جا شده و موجب حس قفل شدگی و گیر کردن در مچ پا شود. در بعضی مواقع پیچ‌خوردگی و آسیب اولیه در حدی است که به غضروف و استخوان تالوس آسیب نمی‌زند اما خونرسانی را دچار مشکل می‌کند. در این صورت بیمار شاید درد شدید احساس نکند یا سریع بهبود یابد، درصورتی که به مرور زمان این کاهش خونرسانی موجب نکروز استخوان می‌شود.

xray استئوکندریت پا

علائم و نشانه‌ها

در موارد شدید و حاد فرد احساس درد و تورم دارد گاهی راه رفتن دچار اختلال می‌شود و در مواردی که قطعه جدا می‌شود قفل شدن مفصل رخ می‌دهد. در موارد مزمن فرد دچار درد منتشر و تورم در ناحیه می‌شود.

تشخیص

در مواردی که قطعه جدا شده باشد در عکس رادیوگرافی ساده مشخص می‌شود. در مواردی با شدت کمتر حتما لازم است سی‌تی‌اسکن یا ام‌آرآی صورت گیرد. چراکه با عکس رادیوگرافی وضعیت مفصل نرمال گزارش می‌شود.

کمپرس سرد استئوکندریت مچ پا

درمان

استراحت: در مرحله اولیه آسیب لازم است از فعالیت‌هایی که باعث ایجاد فشار و استرس در مفصل مچ پا می‌شود اجتناب نمود. گاهی استفاده از عصای زیر بغل و بریس‌های محدودکننده حرکت به بیمار تجویز می‌شود.

فیزیوتراپی: از درمان‌های اصلی این عارضه به حساب می‌آید که با استفاده از دستگاه‌های کاهنده درد و التهاب روی ناحیه باعث افزایش و بهبود جریان خون شده و به ترمیم بافت غضروفی و استخوانی آسیب‌دیده کمک می‌نماید. همچنین فیزیوتراپیست ماهر در این زمینه می‌تواند با تمرین‌درمانی تخصصی حمایت از مفصل را ایجاد نماید.

درمان استئوکندریت مچ پا

جراحی: در موارد شدید که قطعه‌ای جدا شده باشد، ناحیه ممکن است تحت عمل جراحی قرار نگیرد. که در ادامه باید مجدد به فیزیوتراپی ارجاع داده شود تا به بازگشت سریع‌تر بیمار به زندگی قبلی خود کمک شود.

امتیاز شما:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *