سندرم گیر افتادگی شانه دامنه حرکتی افراد را به شدت کاهش میدهد. برای مثال افرادی که با این عارضه دست و پنجه نرم میکنند به سختی بازوی خود را بلند میکنند. حتی در پرتاپ اشیاء نیز با مشکل مواجه میشوند. گاهی اوقات شدت این درد بسیار زیاد است که فرد را از خواب بیدار میکند. در این مقاله از فیزیوتراپی افق روشن قصد داریم درمان گیر افتادگی تاندون شانه را بررسی کنیم. پس از شما دعوت میکنیم تا پایان مقاله همراه ما باشید.
سندروم گیر افتادگی شانه
در مفصل شانه، فضایی در قسمت بالایی سر هموروس و زیر زائدهی آکرومیون (زائدهای که از استخوان کتف روی مفصل شانه کشیده شده است) وجود دارد که ممکن است بر اثر عواملی مانند رسوب کلسیم، اختلال در عملکرد مفصل، حین حرکت بورسیت و یا گاهی بدون هیچ دلیلی تنگ شود و تاندون عبور کرده از این فضا تحت فشار قرار گیرد. این عارضه بیشتر در ورزشکارانی که حرکات تکراری در مفصل شانه خود دارند، دیده میشود. مانند کارگران ساختمانی، نقاشان، شناگران و والیبالیستها.
این سندرم به عنوان سندرم ایمپینجنت و سندرم شانهی شناگران نیز شناخته میشود. به مرور زمان با تکرار حرکات شانه و بازو به سمت بالا، تاندون سرشانه (تاندون عضلهی سوپرا اسپایناتوس) در فضا دچار سایش و التهاب خواهد شد که به آن تاندونیت سوپرااسپایناتوس گفته میشود. سندرم گیرافتادگی شانه معمولاً از 40 سال به بالا بیشتر بروز میکند و 75 درصد افرادی که مبتلا به این عارضه هستند بالای 70 سال سن دارند. هرچه درمان این عارضه زودتر شروع شود احتمال بهبود علائم بیشتر خواهد شد و از نیاز به جراحی جلوگیری میشود.
دلایل سندرم ایمپینجمنت شانه
- اختلال در ساختار مانند پارگی لیبروم شانه (غضروف لبهی حفرهی گلنوئید)، پارگی عضلات روتاتورکاف، رسوب کلسیم و یا تشکیل زائدهی استخوانی در سر استخوان بازو یا ساختار غیر طبیعی زائدهی اکرومیون
- استفادهی بیشازحد از مفصل شانه و انجام حرکات تکراری
- آسیبدیدگیها مانند ضربهی مستقیم که منجر به آسیب تاندون عضلات سرشانه شده و عملکرد عضلات اطراف شانه را برهم میزند. همین موجب اختلال در هماهنگی حرکات سرشانه و استخوان کتف حین حرکت بازو میشود.
- شل شدن کپسول مفصلی و بیثباتی مفصل شانه
علائم سندرم گیر افتادگی شانه
علائم سندروم گیر افتادگی شانه در هر فردی با توجه به سن و شرایط جسمی متفاوت است. در این قسمت میخواهیم علائم مختلف این عارضه را مورد بررسی قرار دهیم.
- درد در شانه که با بالا آوردن دست از بغل و در زاویه 60 تا 120 درجه افزایش مییابد.
- انتشار درد از شانه به کنار بازو
- افزایش درد حین بلند کردن اجسام
- احساس بیحسی یا گزگز در دست
- ضعف عضلانی حین بالابردن دست
- محدودیت حرکت در فعالیتهایی مانند لباس پوشیدن و چرخش بازو به داخل
- افزایش درد در هنگام شب و بیدارشدن بیمار به دلیل درد یا خوابیدن روی شانهی آسیبدیده
- افزایش درد حین بالابردن دست
تشخیص سندرم گیرافتادگی شانه
پزشک علاوهبر گرفتن سابقه پزشکی بیمار و پرسیدن سوالهایی درمورد فعالیتهای روزمرهی او تستهای تشخیصی بالینی مانند Empty can test، Neer test و… را از بیمار میگیرد.
آزمایشهای تشخیصی پاراکلینیکی مانند عکس رادیولوژی جهت تشخیص وجود خار استخوانی یا فاصله فضای مفصلی و رسوب کلسیم و همچنین انجام MRI برای تشخیص آسیب و التهاب تاندونها یا بورسیت انجام میشود. گاهی برای بررسی بیشتر پزشک انجام سونوگرافی شانه را توصیه میکند.
درمان سندروم گیرافتادگی شانه
- انجام کمپرس سرد به مدت 10 تا 15 دقیقه بهخصوص بعد از انجام فعالیتهایی که باعث افزایش درد شانه میشوند.
- پرهیز از انجام فعالیتهایی که باعث تشدید علائم میشوند، مانند حرکات تکراری بالایسر و بلندکردن اجسام سنگین یا خوابیدن روی شانهای که آسیبدیده
- استفاده از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی به منظور کاهش درد و التهاب
تزریق استروئید
این روش نسبت به درمانهای پیشین تهاجمیتر است و درصورت عدم دریافت نتیجه مناسب از آنها پزشک داروهای کورتیکواستروئیدی به مفصل تزریق خواهد کرد. معمولاً پس از تزریق، یک دوره فیزیوتراپی برای بیمار تجویز میشود تا اثرگذاری آن بیشتر شود.
فیزیوتراپی سندرم گیر افتادگی شانه
انجام فیزیوتراپی با هدف کاهش درد و التهاب، افزایش فضای مفصلی و در نتیجه کم شدن فشار روی تاندون سوپر ااسپایناتوس و بورس ساب آکرومیال، تقویت عضلات اطراف مفصل شانه، افزایش انعطاف پذیری و کاهش خشکی مفصلی، افزایش دامنه حرکتی و در نتیجه بهبود عملکرد مفصل شانه و… صورت میگیرد.
- الکتروتراپی و اولتراسوند جهت کاهش درد و التهاب
- درمانهای دستی (منوال تراپی) و استفاده از تکنیکهایی که توسط خود فیزیوتراپیست انجام میشود و باعث افزایش دامنه حرکتی و بهبود انعطافپذیری عضلات میشود.
- تمریندرمانی: انجامدادن تمرینهای مناسب میتواند تا حد بسیای در درمان این عارضه تاثیرگذار باشد. فیزیوتراپیست تمرینهایی به بیمار آموزش میدهد که هم دامنهی حرکتی محدود شده را افزایش دهد هم عضلات ضعیف را تقویت کند. با این کار، عضلات، مکانیسم حرکت مفصلشانه به حالت عادی بر میگردد و فشار از روی اجزای موجود در فضای زیر آکرومیون برداشته میشود.
- لیزرتراپی جهت کاهش درد و ترمیم تاندون آسیبدیده و ملتهب
- شاکویو تراپی در بهترین فیزیوتراپی در شهرک غرب برای بهبود این بیمای بهخصوص در حالت مزمن و یا در صورت کلسیفیکشن در تاندون بسیار کاربرد دارد.
- تکارتراپی با ایجاد امواج الکترومغناطیسی در کاهش درد و التهاب و افزایش دامنه حرکتی مفصل تاثیرگذار است.
جراحی سندروم گیر افتادگی
اگر با انجام سایر روشهای درمان درد و ناراحتی بیمار از بین نرود، جراحی شانه با هدف برطرف کردن گیر موجود در فضای ساب آکرومیال انجام میگیرد. اگر مشکل بیمار خیلی شدید نباشد پزشک بهوسیله آرتروسکوپی که حداقل عوارض را دارد فضای موجود را باز میکند. گاهی نیز احتیاج به عمل جراحی باز میباشد.
پس از جراحی نیاز است برای مدت چند روز دست در بریس قرار گیرد. حدود 2 تا 6 هفته طول میکشد تا به مرور با انجام تمریناتی دامنهی حرکتی مفصل بهدست آید و بیمار بتواند به فعالیتهای روزمره خود بازگردد.
حرکات اصلاحی برای گیر افتادگی شانه
انجام حرکات اصلاحی برای گیرافتادگی شانه تا حد بسیاری میتواند به درمان این نوع عارضه کمک کند. ورزش درمانی طی یک بازه زمانی میتواند درد و التهاب را کاهش دهد. البته این نکته را مدنظر داشته باشید که این تمارین باید توسط یک متخصص داده شود. افق روشن بهترین کلینیک فیزیوتراپی در تهران است با کمک متخصصین خود توانسته است به هزاران بیمار برای درمان کمک کند. پس میتوانید حرکات اصلاحی ایمپینجمنت شانه را طبق گفتههای فیزیوتراپیست انجام دهید.
تمرین شانه اسکاپشن
بایستید و یک بطری آب یا وزنه سبک را با دست آسیب دیده خود بلند کنید.
برای کشیدی کامل دست، آرام دست خود را تا زاویه 45 درجه بالا ببرید.
دست را آرام کنار بدن خود قرار دهید.
این حرکت را برای سه مرحله و به تعداد 10 بار تکرار کنید. در بین هر مرحله میتوانید استراحت کوتاهی نیز داشته باشید. اما اگر بدنتان این آمادگی را دارد حرکات را در سه مرحله و بدون وقفه انجام دهید.
درمان سندرم ایمپینجمنت شانه در فیزیوتراپی سعادت آباد
افراد بسیاری از آسیب شانه ایمپینجمنت گله و شکایت دارند. زیرا با وجود این عارضه در بدن دامنه حرکتی شانه آنها به شدت محدود میشود. حتی با بلند کردن دست خود به سمت بالای سر نیز شدیداً احساس ضعف میکنند. استفاده بسیار از مفصل شانه، ضربه مستقیم و پارگی عضلات روتاتورکاف باعث بروز این عارضه هستند.
برای درمان سندروم گیرافتادگی شانه راههای مختلفی وجود دارد. اما بهترین و سریعترین راه فیزیوتراپی است. در فیزیوتراپی نیز روشهای مختلفی برای درمان از جمله الکتروتراپی، اولتراسوند، لیزر تراپی و شاک ویوتراپی وجود دارد. افق روشن کلینیک فیزیوتراپی در سعات آباد تهران است که راههای درمانی را برای این بیماری در اختیار مراجعه کنندگان قرار میدهد. آیا تا به حال گیرافتادگی شانه را تجربه کردهاید؟ تجربیات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.