آیا میدانستید حدود 20 تا 40 درصد افراد به عارضه تاندونیت شانه مبتلا میشوند؟ متاسفانه این عارضه به دلیل انجام حرکات تکراری با ضربه شدید به شانه به وجود میآید. طبق بررسیها ورزشکاران، نقاشها یا افرادی که خیاطی انجام میدهند، بیشتر با آسیب تاندونهای روتاتور کاف دست و پنجه نرم میکنند. با افزایش سن خاصیت کشسانی در شانهها کاهش پیدا میکند به همین دلیل احتمال بروز التهاب تاندون شانه نیز بیشتر میشود. در این مقاله از فیزیوتراپی افق روشن قصد داریم به سؤالهای ” تاندونیت شانه چیست؟ ” و درمان قطعی تاندونیت وجود دارد؟ پاسخ دهیم. پس از شما دعوت میکنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
بیماری تاندونیت شانه
به التهاب تاندونها، که گاهی با پارگیهای میکروسکوپی تاندون همراه باشد، تاندونیت گفته میشود. گروهی از تاندونها به اطراف مفصل شانه متصل میشوند که وظیفه آنها کمک به چرخیدن سر استخوان بازو در حفرهی کتف و کنترل کردن حرکت مفصل شانه میباشد. به این تاندونها، تاندونهای روتاتورکاف میگویند. معمولا براثر حرکات مکرر و برداشتن اجسام سنگین به بالایسر، تاندونهای روتاتورکاف تحریک شده و بهمرور زمان ملتهب میشوند. این اتفاق در ورزشکارانی که از مفصل شانه خود استفاده بیشازحد دارند مانند شناگران، پرتابکنندگان دیسک و تنیسبازان شایع است. افزایش سن نیز، به دلیل کاهش در انعطافپذیری تاندونها، احتمال بروز التهاب تاندون شانه را بیشتر میکند.
گاهی اوقات، التهاب طولانی تاندونها باعث تجمع و رسوب کلسیم در تاندون خواهد شد که به دنبال آن، درد و محدودیت حرکتی بیمار نیز افزایش مییابد. تاندونیت شانه ممکن است تا جایی پیش برود که فرد نتواند روی شانهی خود بخوابد و درد با گذشت زمان همیشگی شود. خوشبختانه درمان بهموقع این عارضه، نتیجه خوبی به همراه دارد و معمولا نیاز به جراحی را از بین میبرد. در صورتی که بیتوجهی به آن منجر به ظهور عوارض ثانویه مانند بورسیت شانه، شانهی منجمد و پارگی تاندون خواهد شد.
دلایل تاندونیت شانه
مهمترین دلیل این بیماری فشار بیشازحد و انجام حرکات تکراری در شانه است. از دلایل دیگر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- آسیبهای قبلی در مفصل شانه
- ضربه مستقیم (تروما) مانند افتادن
- عدم خونرسانی مناسب به بافت شانه
- انجام فعالیتهای ورزشی بدون گرمکردن کافی (آماده نبودن بدن برای فعالیت ورزشی)
- آرتریت روماتوئید
- کشش نامناسب عضلات و یا حرکت ناگهانی در مفصل شانه
- سست بودن مفصل شانه (بیثباتی شانه)
- انجام تکنیکهای ورزشی نادرست
علائم تاندونیت شانه
علائم تاندونیت شانه در هر فردی به شکل متفاوتی بروز میکند. اما مهمترین علائم عبارتنداز:
- احساس درد و ناراحتی در مفصل شانه
- حساسیت به لمس و فشار
- تورم و التهاب در مفصل شانه
- ناتوانی در بالا بردن دست، از جلو و از خارج
- انتشار درد به سمت گردن یا انگشتان دست
- کاهش دامنهی حرکتی شانه
- گرفتگی عضلات اطراف شانه
- در موارد شدید افزایش درد در حدی است که بیمار را حین خواب بیدار میکند.
- کاهش قدرت عضلات
- شنیدن صدای کلیک حین حرکت شانه
تشخیص تاندونیت شانه
پزشک سوالاتی از بیمار در مورد زمان و دلیل شروع درد، محل درد و یا انتشار آن، سابقهی شغلی و ورزشی خواهد پرسید. همچنین معاینهی بالینی شامل لمس ناحیه ، گرفتن دامنهی حرکتی از مفصل و بررسی میزان قدرت نیز توسط پزشک انجام خواهد شد. به منظور بررسی رسوب کلسیم در تاندون شانه احتمالا پزشک عکس رادیوگرافی درخواست میکند. برای بررسی میزان التهاب و یا پارگیهای احتمالی، انجام تستهای تشخیص مانند MRI، سیتیاسکن و یا سونوگرافی کمککننده است.
درمان تاندونیت شانه
- اجتناب از انجام فعالیتهای تکراری و کارهایی که باعث افزایش درد و التهاب ناحیه میشوند، کارهایی مانند جاروبرقی کشیدن، پاککردن شیشه، همچنین پرهیز از حمل اجسام سنگین
- استفاده از اسلینگ بهصورت موقت، برای استراحت دادن مفصل با تجویز پزشک
- استفاده از کمپرس یخ به مدت 10 تا 15 دقیقه و 3 تا 4 بار در روز برای کاهش درد و التهاب
- استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن بهمنظور تسکین درد
- تزریق کورتیکواستیروئیدها: در صورت عدم درمان موثر توسط درمانهای غیر تهاجمی، ممکن است به ناحیهی ملتهب توسط پزشک، تزریق استیروئید صورت گیرد
- جراحی: اگر هیچ روش درمانی دیگری، این مشکل را برطرف نکند جراحی ممکن است پیشنهاد شود. روش جراحی، بستگی به عوامل متعددی خواهد داشت:
- علت درگیری و التهاب تاندون
- سن بیمار
- فعالیتهای ورزشی حرفهای
- وضعیت عمومی بیمار
- شدت درگیری تاندون
- مزمن و حاد بودن تاندونیت
کم عارضهترین جراحی در این مشکل آرتروسکوپی میباشد. حین جراحی ممکن است، قسمتی از استخوان روی تاندون ملتهب تراشیده و برداشته شود. جراحیهای باز معمولا در صورت پارگیهای کامل یا شدید تاندون صورت میگیرد. حدود 2 تا 4 ماه طول میکشد تا بیمار پس از جراحی به فعالیتهای قبلی خود باز گردد. در این مدت انجام فیزیوتراپی، برای جلوگیری از بروز عوارض پس از جراحی و بهبود سریعتر بیمار لازم میباشد.
- فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی برای درمان این آسیب بسیار کارآمد و موثر بوده و از پیشرفت بیمار جلوگیری میکند.
هدف از فیزیوتراپی تاندونیت شانه
- ترمیم بافت آسیبدیده
- افزایش انعطافپذیری تاندون و بافت نرم اطراف مفصل
- تقویت عضلات و هماهنگی عملکرد انقباضی عضلات روتاتورکاف
- برطرف کردن محدودیت حرکتی مفصل و جلوگیری از خشکی آن
- کاهش درد و التهاب مفصل
- بهبود عملکرد مفصل شانه
- بازگرداندن هر چه سریعتر بیمار به فعالیتهای قبلی و ورزش حرفهای خود
- برطرف کردن عوارض ثانویه ناشی از تاندونیت
فیزیوتراپی تاندونیت شانه
فیزیوتراپیست بسته به علائم بیمار با استفاده از دستگاههای کاهندهی درد و التهاب و ترمیمکننده بافت، شروع به انجام درمان کرده و حین درمان در صورت وجود گرفتگی عضلانی و نقاط ماشهای و کمبودن دامنهی حرکتی از درمانهای دستی و سوزنخشک Dry Needling در بهترین فیزیوتراپی در سعادت آباد نیز استفاده مینماید. در صورت رسوب کلسیم در تاندون (کلسیفیکیشن) شاکویوتراپی و یونتوفورز در کاهش التهاب و ترمیم بافت بسیار اثر بخش بوده است. طی دورهی درمان، فیزیوتراپیست تمرینات تقویتی و کششی مناسب درمان این عارضه را به بیمار آموزش خواهد داد، همچنین تمرینات آبدرمانی نیز توسط تراپیست توصیه میشود.
طول درمان تاندونیت شانه
التهاب تاندون شانه چقدر طول میکشد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم طول درمان تاندونیت شانه به عوامل مختلفی بستگی دارد به همین دلیل نمیتوان یک بازه زمانی مشخصی برای همه بیماران در نظر گرفت. برای مثال شدت آسیب دیدگی، روش درمانی و توانایی جسمی هر بدن در مقابل این عارضه مدت زمان ترمیم را مشخص میکند. در اکثر مواقع درمان تاندونیت شانه بین چند هفته تا چند ماه متغیر است. البته در برخی از موارد نیز ممکن است ترمیم به یک سال نیز برسد.
به همین دلیل بهتر است به یک پزشک ماهر مراجعه کنید. افق روشن، فیزیوتراپی در سعادت آباد است که با کمک متخصصین خود آماده خدمت رسانی به مراجعه کنندگان است. اکثر افراد درمان خانگی تاندونیت شانه را ترجیح میدهند اما باید بگوییم این روش درمان کمی غیر اصولی است با توجه به این موضوع ممکن است بازه درمان بیشتر شود. پس پیشنهاد میکنیم خوددرمانی را کنار بگذارید.
قرص ضد التهاب تاندون شانه
برخی از قرصها از جمله ایبوپروفن، دیکلوفناک، و ناپروکسین علاوه بر تسکین شانه درد به کاهش التهاب تاندون شانه نیز کمک میکند. به همین دلیل معمولا پزشکان این دسته از داروها را برای بیماری تجویز میکنند. اما توصیه میشود مصرف این قرصها صرفا زیر نظر پزشک انجام شود.
درمان قطعی تاندونیت شانه در فیزیوتراپی افق روشن
التهاب تاندون شانه در ورزشکاران، شناگران حرفهای، نقاش و خیاطها بیشتر دیده میشود. زیرا از مفصل شانه خود زیاد استفاده میکنند. بنابراین به مرور زمان دامنه حرکتی در قسمت شانه کمتر میشود. همچنین افراد با افزایش سن به دلیل کاهش کشسانی تاندونها با این عارضه نیز مواجه میشوند. اگر موقع بالا بردن دست احساس درد یا ضعف داشتید همچنین صدای کلیک شانه خود را حس کردید، در اولین فرصت به یک پزشک مراجعه کنید.
افق روشن بهترین کلینیک فیزیوتراپی تهران است که از طریق فیزیوتراپی تاندونیت شانه را درمان میکند. ناگفته نماند که درمان قطعی تاندونیت شانه به عوامل مختلفی از جمله ناحیه آسیب دیده، روش درمان و جسم بیمار بستگی دارد. به همین دلیل در برخی موارد شاید صد در صد این عارضه درمان نشود. با این وجود از چنین دردهایی چشم پوشی نکنید و به متخصص مراجعه کنید. آیا تا به حال دچار تاندونیت شانه شدهاید؟ برای درمان چه اقداماتی انجام دادهاید؟ نظرات ارزشمند خود را با ما به اشتراک بگذارید.
2 پاسخ
وقت بخیر معمولا با چند جلسه فیزیوتراپی خوب میشه؟
با سلام و احترام
به طور معمول تعداد جلسات فیزیوتراپی 10 جلسه میباشد ولی با توجه ب شرایط هر فرد این جلسات متغییر است .