صافی کف پا

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص افق روشن

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی کاربران است. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان افق روشن مشاوره بگیرید.

صافی کف پا
فهرست مطالب

صافی کف پا ازجمله عواملی است که می‌تواند مشکلات زیادی را به‌وجود بیاورد از جمله مشکلاتی در پاشنه،زانو و کمر. در افرادی که صافی کف پا دارند، در حین وزن‌اندازی قوس کف پا از بین می‌رود و کف پا به زمین می‌چسبد. دلیل این امر اختلال عملکرد تاندون تیبیال خلفی و شل بودن رباط‌هایاطراف استخوان‌های پاشنه و کف پا می‌باشد. صافی کف پا به‌صورت مادرزادی به دو نوع صافی کف پای انعطاف‌پذیر (Flexible Flat Foot) و غیرقابل انعطاف یا (Rigid Flat Foot) تقسیم می‌شود. در نوع انعطاف‌پذیر که افراد بیشتری را شامل می‌شود در حین وزن اندازی روی کف پا، قوس از بین می‌رود و در نشستن یا وزن اندازی روی نوک پنجه قوس بازمی‌گردد. اما در نوع دوم که نادر می‌باشد، با نشستن و رفتن روی نوک پا نیز قوس ظاهر نمی‌شود. این نوع معمولا به جراحی نیاز خواهد داشت. گاهی صافی کف پا به‌صورت مادرزادی نیست و در بزرگسالی به مرور زمان ایجاد خواهد شد.

تشخیص صافی کف پا

دلایل صافی کف پا

  • ژنتیک ( از رایج‌ترین دلایل صافی کف پا)
  • آسیب‌های قبلی مانند شکستگی و دررفتگی استخوان‌های مچ پا و کف پا
  • آرتروز و آرتریت روماتوئید
  • اختلال در عملکرد تاندون تیبیای خلفی
  • فلج مغزی، فلج اطفال (CP) و دیستروفی عضلانی
  • شل شدن رباط‌ها و ضعف عضلانی
  • استفاده از کفش‌های نامناسب، سفت و خشک
  • اضافه وزن
  • ژنووالگوم یا زانو ضربدری

تفاوت کف پای صاف و طبیعی

علائم صافی کف پا

  • درد، حساسیت به لمس در ناحیه کف پا
  • گرفتگی عضلات ساق پا و کف پا
  • ساییدگی بیشتر در قسمت داخلی کف کفش
  • تغییر در راه رفتن
  • درد و ناراحتی در راه رفتن

افرادی که دارای صافی کف پا هستند بهخ مرور زمان ممکن است دچار عوارضی مانند شین اسپلینت (درد در ساق پا)، تاندونیت آشیل، شکستگی استرسی، انگشت چکشی ( پیچ خوردگی و خم شدن انگشتان پا)، زانو ضربدری و کمر دردها شوند.

ورزش برای صافی کف پا

درمان صافی کف پا

درمان صافی کف پا در کودکی بسیار راحت‌تر از زمان بزرگسالی خواهد بود چراکه بدن کودک در حال رشد است و اگر به موقع اقدام به درمان شود می‌توان تا حد زیادی از پیشرفت آن جلوگیری شود و یا به‌صورت کامل درمان شود. به همین دلیل درمان آن در زمان کودکی و دوران دبستان بسیار مهم می‌باشد. ممکن‌است با دادن کفی طبی مناسب و دادن ورزش‌های مناسب کششی و تقویتی که تحت نظر فیزیوتراپیست داده خواهدشد به مرور زمان قوس کف پا بهبودیابد.

کم کردن وزن می‌تواند در کاهش درد و علائم این مشکل موثر باشد، چراکه فشار کمتری به کف پا اعمال می‌شود. از طولانی راه رفتن و ایستادن بیش‌ازحد، زمانی که دچار درد در ناحیه پا هستید اجتناب کنید.

شما می‌توانید کفی طبی مخصوص قوس پای خود سفارش دهید. به این صورت که با اندازه‌گیری قوس کف پا در یک مرکز ارتوپد فنی یک کفی طبی مناسب کف پای شما ساخته خواهد شد. با استفاده از این کفی فشارهای وارده بر روی کف پا در همه جای سطح آن به تعادل می‌رسد و از پیشرفت عارضه جلوگیری می‌شود.

فیزیوتراپی:فیزیوتراپیست مجرب پس از ارزیابی کامل بیمار لازم‌است علاوه بر بررسی کف پا، ناحیه زانو و کمر مراجع را مورد ارزیابی قرار دهد، چراکه این مفاصل باهم در ارتباط هستند و اختلال در عملکرد هرکدام، روی سلامت دیگری تاثیرگذار خواهدبود و اگر صافی کف پا باعث بروز مشکل در ساق، زانو و یا کمر شده باشد لازم است جهت درمان و یا کنترل آن اقداماتی صورت گیرد.

کف طبی مناسب افراد دارای کف پای صاف

تمرینات کششی و تقویتی عضلات ساق پا و کف پا از مهم‌ترین اقدامات در فیزیوتراپی کف پا می‌باشد. جهت برطرف کردن گرفتگی‌های ناحیه ساق و کف پا که معمولا در این افراد دیده می‌شود. درمان‌هایی مانند منوال تراپی (درمان دستی و ماساژ) و سوزن خشک (Dry needling) بسیار موثر می‌باشد، همچنین خدمات دیگری جهت کاهش درد و التهاب بسته به صلاح‌دید فیزیوتراپیست انجام خواهد شد.

جراحی: برای صافی کف پای سخت یا افرادی که دچار مشکل شدید صافی کف پا هستند جراحی اصلاح قوس کف پا صورت می‌گیرد که ممکن است با تشخیص پزشک با روش‌هایی مانند اصلاح و تغییر شکل استخوان، فیکس کردن یک یا چند استخوان و یا ترمیم تاندون کشیده یا پاره شده، به برگردان قوس پا کمک‌شود.

امتیاز شما:

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *