شکستگی شانه

تأیید‌‌‌‌‌‌‌ شده توسط پزشکان متخصص افق روشن

محتوای این مقاله صرفا برای افزایش آگاهی کاربران است. قبل از هرگونه اقدام، جهت درمان از پزشکان افق روشن مشاوره بگیرید.

شکستگی های مفصل شانه
فهرست مطالب

شکستگی‌های شانه با افزایش سن حدود 15 درصد در سال افزایش پیدا می‌کند. طبق بررسی‌ها از هر 10000 نفر 101 نفر دچار عارضه شکستگی شانه می‌شوند. این موضوع در افراد بالای 65 سال نیز شایع‌تر است. شکستگی استخوان کتف، ترقوه، بازو و شانه در اثر تصادف و ضربه شدید به استخوان اتفاق می‌افتد. آسیب به استخوان کتف مانع از حرکت شانه برای انجام فعالیت‌های رومزه می‌شود. این عارضه به قدری می‌تواند مشکل باشد که گاهی فرد حتی نمی‌تواند فعالیت‌های روتین مانند شانه کشیدن موها و مسواک زدن را انجام دهد.

در این مقاله از فیزیوتراپی افق روشن قصد داریم دلایل شکستگی شانه و درمان آن را مورد بررسی قرار دهیم. پس از شما می‌خواهیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید و سوالات خود را برای ما درج کنید.

بررسی شکستگی شانه

آناتومی استخوان شانه

شکستگی ممکن است در بخش‌های مختلف مفصل شانه با شدت‌های متفاوت رخ دهد. بسته به‌محل آسیب و علائم، درمان متفاوت است. بر اثر سوانح شکستگی ممکن است در هریک از بخش‌های ترقوه (کلاویکل)، کتف (اسکپولا) و یا سر بازو (هومروس) اتفاق بیفتد. شکستگی شانه عموماً در کودکان در استخوان ترقوه و در بزرگسالان در قسمت بالایی استخوان بازو ایجاد می‌شوند.

شکستگی ترقوه شانه

این استخوان قسمتی از شانه است که کمک می‌کند تا اندام فوقانی به تنه اتصال پیدا کند. ترقوه یک استخوان بلند است که در طول خود دو قوس دارد و تنها ارتباط استخوانی اندام فوقانی با تنه است که از طرف داخل به استخوان جناغ و از سمت خارج به استخوان کتف متصل است.

معمولاً شکستگی در قسمت وسط این استخوان و معمولاً در اثر زمین خوردن ایجاد می‌شود.

شکستگی استخوان کتف

استخوان کتف، یک استخوان مثلثی شکل در پشت قفسه سینه است و شکستگی در این قسمت به ندرت و معمولاً بر اثر حوادث شدید مانند سقوط از ارتفاع و یا تصادف با یک وسیله موتوری رخ می‌دهد.

شکستگی قسمت فوقانی بازو

این شکستگی‌ها در افراد مسن، شایع‌تر است. در این افراد ناحیه سر و گردن و استخوان بازو دچار پوکی می‌باشد و به‌دنبال ضربات به راحتی شکسته می‌شود.

علائم شکستگی شانه

این علامت‌ها کاملاً وابسته به شدت شکستگی یا تک به‌وجود آمده در آن ناحیه هستند.

  • درد شدید در ناحیه
  • عدم توانایی حرکت شانه
  • تورم همراه با کبودی
  • تغییر شکل شانه ازحالت طبیعی
  • ایجاد حس ساییدگی شانه، هنگام حرکت آن

علامت‌های شکستگی استخوان ترقوه

  • محدود شدن دامنه حرکتی شانه (البته نه به اندازه شکستگی سر استخوان بازو)
  • ایجاد برآمدگی‌های غیرطبیعی در شانه که انتهای برجسته‌ی استخوان شکسته شده می‌باشند.
  • ایجاد التهاب و تورم در قسمت میانه ترقوه
  • شانه بیمار به پایین و به جلو بدن میفتد
  • پوست روی ترقوه دچار تورم و خون‌مردگی می‌شود.

اثرات شکستگی استخوان کتف

  • تورم در ناحیه پشت شانه و کتف
  • درد شدید در هنگام حرکت اندام فوقانی و یا هنگام فشار روی استخوان شکسته
  • خون‌مردگی در پشت شانه و کتف
  • ناتوانی در حرکت بازو تا بالای سر

علائم شکستگی سر استخوان بازو

  • فشار وارد کردن در ناحیه شانه و بالای استخوان بازو موجب تشدید درد می‌شود.
  • حرکت شانه به شدت درد را بیشتر می‌کند.
  • ایجاد خون‌مردگی در ناحیه شانه و بازو

xray شکستگی شانه

تشخیص شکستگی شانه

اغلب شکستگی‌های شانه (در ترقوه، کتف و یا سر استخوان بازو) با معاینه فیزیکی توسط پزشک متخصص و یا عکس رادیوگرافی از ناحیه آسیب دیده تشخیص داده می‌شوند. در برخی موارد نیز پزشک ممکن است برای تشخیص نیاز به آزمایشات تشخیصی دیگری مانند سی‌تی‌اسکن داشته باشد.

شکستگی شانه و درمان آن

درمان شکستگی در ناحیه شانه به نوع و شدت آن بستگی دارد که اغلب آن‌ها با روش‌های غیرجراحی قابل درمان هستند. اما در مواردی که در اثر شکستگی، استخوان به چندین قسمت تبدیل می‌شود برای بهبود صحیح نیاز به عمل جراحی می‌باشد.

در شکستگی‌هایی که استخوان از محل خود خارج نشده است شیوه‌های درمانی زیر توصیه می‌شود:

سرمادرمانی: قرار گیری یخ به مدت 2 تا 3 روز پس از بروز آسیب، روی ناحیه موجب تسکین درد و کاهش تورم ناشی از شکستسگی می‌شود. (از تماس مستقیم یخ با پوست جلوگیری کنید، چرا که می‌تواند باعث تشدید شدن آسیب شود.)

بدون حرکت نگه داشتن بازو به کمک یک باند: این کار به کاهش درد و از همه مهم‌تر، نگه داشتن استخوان در محل صحیح خود در طول بهبودی کمک می‌کند.

دارودرمانی: پس از بروز آسیب، ناحیه برای حدود 2 هفته بسیار دردناک خواهد بود که قرص‌های مسکن می‌توانند در این زمینه به بیمار کمک کنند.

فیزیوتراپی بعد از شکستگی شانه

 بی‌حرکت بودن دست برای مدتی، باعث خشک شدن و کاهش قدرت عضلانی و از دست‌دادن دامنه حرکتی شانه می‌شود. وقتی استخوان‌ها شروع به بهبود کردند، لازم است بیمار تمرینات حرکتی را به آرامی و زیر نظر فیزیوتراپیست شروع کند. فیزیوتراپیست در کلینیک فوق تخصصی فیزیوتراپی افق روشن در مورد شروع تمرینات دامنه حرکتی و ایمن بودن آن به شما اطلاعاتی ارائه خواهد داد. در ابتدا فعال و با کمک فیزیوتراپیست بوده و به تدریج خود فرد به تنهایی آن‌ها را انجام می‌دهد. نکته قابل توجه این است که شدت این تمرینات به مرور زمان افزایش می‌یابد و شدت آن‌ها نباید از حد ایمن بالاتر برود، زیرا این امر باعث اختلال در فرآیند بهبود می‌گردد.

همچنین در مواردی که عمل جراحی نیاز است انجام شود نیز، پس از انجام عمل جراحی، پزشک یک برنامه درمانی که فیزیوتراپی و تمرینات خاص تقویتی نیز جزوی از آن است را جهت بازگردانی کامل عملکرد شانه برای بیمار تجویز می‌کند.

جراحی شکستگی شانه

در صورتی‌که قطعات استخوان شکسته جابه‌جا شوند، انجام عمل‌جراحی ضروری است. در جراحی‌های شانه ممکن‌است، قطعات با استفاده از سیم، پین، پیچ یا صفحات فلزی در کنار هم قرارداده‌شوند و یا در صورت شکستگی گوی سراستخوان بازو، مفصل شانه تعویض‌گردد. معمولاً این وضعیت باعث آسیب دیدگی عضلات مجاور، بیشتر شدن درد، ضعف شانه و ناراحتی‌های مزمن می‌شود.

خطرات احتمالی جراحی شانه عبارتند از خونریزی و آ؛ سیب به اعصاب و رگ‌های نزدیک شکستگی، عفونت و یا مشکلات التیام زخم می‌باشد. در مواردی که شکستگی کامل بهبود پیدا نکند، ممکن است جراحی دیگری نیز نیاز باشد.

فیزیوتراپی شکستگی شانه

شکستگی شانه و درمان آن در بهترین کلینیک فیزیوتراپی تهران

شکستگی مفصل شانه یکی از عارضه‌های رایج میان افراد است. این بیماری با علائمی از جمله درد شدید، تورم به همراه کبودی تغییر شکل و عدم توانایی حرکت شانه همراه است. اگر استخوان‌های شکسته جابجا نشده باشند عمل جراحی ضرورتی ندارد در این صورت بهترین راه درمان فیزیوتراپی است. افق روشن بهترین مرکز فیزیوتراپی تهران است که بسیاری از بیماران درگیر با این عارضه را درمان کرده است. آیا تا به حال استخوان شانه شما آسیب دیده است؟ نظرات ارشمند خود را با ما به اشتراک بگذارید.

امتیاز شما:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *