ساختار سندروم تونل رادیال
عصب رادیال یکی از اعصابی است که از شبکه بازویی خارجی میشود و تمام مسیر را از گردن تا نوک انگشتان دست طی میکند. این عصب از پشت استخوان بازو عبور کرده و در پایین تر میچرخد و از سطح خارجی آرنج طی مسیر میکند که در این ناحیه، عصب از داخل یک تونل بافتی که بهوسیله عضلات ساعد تشکیل شدهاند، عبور کند.
سندرم تونل رادیال Radial tunnel syndrome براثر،تحت فشار قرار گرفتن عصب حین عبور از تونل ایجاد میشود که علائم آن بسیار به عارضه تنیس البو شبیه بوده و افتراق آنها کمی مشکل است.
درد معمولا در قسمت بالای ساعد و با حالتی مبهم رخ میدهد که میتواند شب هنگام و یا در زمانهایی که فرد مچ یا انگشت میانی خود را صاف میکند،تشدید شود.
دلایل ایجاد سندرم تونل رادیال
سندرم تونل رادیال میتواند براثر فشرده شدن هر قسمت از عصب اتفاق بیفتد.
- علت فشرده شدن عصب میتواند ساختاری باشد، مانند: کوچک و تنگ بودن تونل رادیال
- حرکاتی که عصب را تحت فشار قرار میدهند، مانند ورزشهایی که در آن به طور مکرر خم کردن مچ دست و چرخش ساعد انجام میشود.
- وارد شدن ئضربه به طور مستقیم به سطح خارجی آرنج و ساعد
- استفاده بیشازحد از دست
- بیماریهای زمینهای مانند دیابت یا مشکلات تیروئید
- تودهها مانند تومور
- آسیب دیدگی دست
- التهاب عصب
- فعالیتهایی نظیر کارهای کامپیوتری و استفاده از موس، گردگیری و جارو برقی کشیدن
علائم عارضه سندرم تونل رادیال
- درد: مهمترین علامت این بیماری احساس درد در ناحیه خارجی آرنج (اپی کندیل خارجی)، ساعد و حتی کف دست میباشد. در این حالت شدت درد با خم کردن مچ دست به پشت شدیدتر میشود.
- احساس خستگی شدید در محل
- احساس ضعف در ساعد و مچ دستها
- این عارضه ممکن است با از دست دادن حس لامسه بین انگشت شست و انگشت اشاره همراه باشد.
- درد شدید هنگام فعالیتهایی که نیاز به چرخش دست دارند مانند خورد کردن سبزی و یا استفاده از موس
تشخیص سندرم تونل رادیال
تشخیص این بیماری کمی مشکل است و برای بسیاری از بیماران در ابتدا بیماری تنیس البو تشخیص داده میشود. در ابتدا پزشک متخصص برای تشخیص بیماری با دقت محل درد را بررسی و معاینه میکند و سپس ممکن است از تست الکترومیوگرافی یا نوار عصبی برای تشخیص دقیقتر کمک بگیرد.
درمان سندرم تونل رادیال
- اجتناب از انجام حرکاتی که شدت درد را افزایش میدهند از مهمترین اقدامات اولیه در درمان این بیماری است.
- اجتناب از کشیدن و گرفتن اشیاء و همچنین هل دادن آنها با قدرت زیاد، زیرا حرکت و چرخش مکرر مچ دست به پشت، سبب تشدید این بیماری میشود.
- سرما درمانی: عصب شعاعی به علت گیر کردن در تونل رادیال موجب درد و التهاب و گاهی ورم میشود. بلافاصله پس از شروع علائم استفاده از یخ روی موضع میتواند مناسب باشد.
- داروهای ضد درد: برای کاهش درد ناشی از کوفتگی و تورمپ استفاده از مسکن و ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن توصیه میشود. اگر شبها علائم بیماری تشدید شود، استفاده از یک آتل پلاستیکی یا آرنج بند سبک، فشار روی عصب را کمتر میکند و میتواند کمککننده باشد.
درمان فیزیوتراپی
- لیزر درمانی یک درمان غیر تهاجمی است که موجب ترمیم بافت آسیب دیده و پاسخهای بیو شیمیایی یک بافتدر بدن میشود.
- تحریک الکتریکی عصبی: تحریک الکتریکی عصب در محل درد با استفاده از جریان برق TENS از جمله اقداماتی است که فیزیوتراپیست میتواند در جهت کمک به بیمار از آن بهره ببرد.
- طب سوزنی
- تمرین درمانی: فیزیوتراپیست دربهترین فیزیوتراپی شهرک غرب ممکن است به فرد انجام تمرینات کششی را برای افزایش قدرت و انعطافپذیری دست توصیه نماید.
عمل جراحی: جراحی اغلب به عنوان اخرین گزینه درمانی برای این بیماری در نظر گرفته میشود و پزشک معمولا تنها در صورتی که سایر گزینههای درمان موثر نباشد یا موجب تشدید شرایط شود این روش را توصیه میکند که با هدف افزایش فضا بین عضلات، تاندونها و استخوانها جهت کاهش فشار روی عصب رادیال انجام میپذیرد.
تزریق اوزون
در این روش از فرم فعال اکسیژن برای بهبود جریان خون و کمک به بازسازی بافتهای آسیب دیده، مفاصل، رباطها و تاندونها کمک میشود.