به دلیل اینکه درمان فیزیوتراپی ازانواع درمانهای موجود نظیر تزریقها و عملهای جراحی و حتی دارودرمانی، ایمنتر و غیر تهاجمی میباشد، میتواند روش درمانی مناسبی برای درمان انواع بیماری های اسکلتی-عضلانی و عصبی باشد. همچنین این روش، جایگزین و پیشگیری کننده از بسیاری از جراحی ها میباشد که میتوانستند برای بیماران و سیستم درمانی کشورها بسیار پر هزینه باشد.
فیزیوتراپی در اختلالات و بیماریهای بیشماری قابل انجام است که ممکن است با یکسری از آنها آشنایی نداشته باشید اما میتواند اثر بخشی مناسبی در درمان آن بیماری داشته باشد.
اعصاب مرکزی
سکته مغزی (CVA)
فلج مغزی (CP)
ام اس (MS)
پارکینسون
گیلن باره
اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS)
فلج عصب صورت Bell’s palsy
آسیب طناب نخاعی (SCI)
تومورهای مغزی و نخاعی
هیدروسفالی
زونا (هرپس زوستر)
اعصاب محیطی
تنگی تونل کارپال (CTS)
درگیری عصب در ناحیه قفسه سینه TOS
قطع یا آسیب عصب در ناحیه اندام فوقانی و تحتانی Erb palsy
آسیب عصب سیاتیک
نوروپاتی ها
فیزیوتراپی در بیماریهای روماتیسمی
فیزیوتراپی در پوکی استخوان و استخوانهای جوش نخورده
فیزیوتراپی در بیاختیاریها و احتباسها
فیزیوتراپی قلبی-عروقی
فیزیوتراپی تنفسی
فیزیوتراپی اطفال
فیزیوتراپی در بارداری و پس از زایمان
فیزیوتراپی در آسیبهای ورزشی
فیزیوتراپی پس از سوختگی ها
فیزیوتراپی در انواع سردردها
فیزیوتراپی در مشکلات سالمندی
فیزیوتراپی در خانه مناسب افرادی میباشد که به هر دلیل امکان مراجعه به کلینیکهای فیزیوتراپی یا بیمارستانها برایشان مقدور نمیباشد. در چنین شرایطی فیزیوتراپیست برای انجام معاینه و درمان بیمار به منزلشان خواهد رفت. لازم است بدانید تجهیزات و دستگاههای لازم برای انجام فیزیوتراپی در منزل توسط فیزیوتراپیست به منزل آورده میشود.
فیزیوتراپی در منزل برای افرادی که به دلایلی چون جراحی و یا آسیبهای شدید دچار محدودیت حرکتی هستند، سالمندانی که امکان جابهجایی ندارند و یا دچار بیاختیاریها هستند، بیماران سکته مغزی و یا ام اس و… بسیار مناسب است. یک فیزیوتراپیست مجرب میتواند با توجه به شرایط منزل بیمار و با هدف دستیابی هر چه بیشتر بیمار به استقلال فردی خود توصیه ها و آموزش های لازم را به بیمار و خانواده اش ارائه نماید.
انجام فیزیوتراپی در منزل مزایای خود را نیز بههمراه دارد ازجمله اینکه برنامه زمانی فیزیوتراپی بر اساس برنامه زمانی شما تعین خواهد شد. همچنین تمرینات دقیقا در منزل شما و جایی به شما آموزش داده میشوند که قرار است آنها را انجام دهید و موضوع دیگر اینکه بدون نیاز به رفت و آمد، دوره نقاهت خود را به خوبی سپری خواهید کرد و هم در هزینه (حمل و نقل) صرفه جویی خواهید کرد.
بیمارانی که ریسک آسیب مجدد برای آنها بالاست، لازم است درمان در منزل را به عنوان الویت درمان در نظر بگیرند.
فیزیوتراپی یکی از رشتههای شاخه ی توانبخشی میباشد که با توجه به غیرتهاجمی و ایمن بودن و بار مالی کمتر نسبت به عملهای جراحی از اهمیت و جایگاه به سزایی در نظام سلامت برخوردار است. فیزیوتراپی در شاخه های متعددی از درمان نقش دارد، از جمله:
مهم ترین هدف فیزیوتراپی بهبود کیفیت زندگی و افزایش سطح عملکرد فرد و همچنین ارتقاء سلامت کلی جامعه میباشد. اما با توجه به نوع مشکل میتواند به طور اختصاصی روی هر یک از موارد زیر تاثیر گذار باشد:
در نسخه تجویز شده توسط پزشک متخصص تعداد جلسات مورد نیاز، عضو مورد نظر جهت درمان و دستگاهها و خدمات لازم در درمان بیمار نوشته شده است همچنین بیماران برای استفاده از خدمات بیمهای در کلینیکهای فیزیوتراپی نیاز است نسخهای از پزشک متخصص داشته باشند. البته مراکز فیزیوتراپی میتوانند بیمار را ارزیابی نمایند و به آنها مشاوره درمانی بدهند که ارزیابی و معاینهی دقیق آنها میتواند در بهبود بیمار نقش مهمی داشته باشد چراکه ممکن است گاهی اوقات خطایی در تجویز نسخ فیزیوتراپی رخ دهد. عضو یا خدماتی که مناسب بیمار نیست و گاها ممکن است برای بیمار عوارضی در پیش داشته باشد در نسخه آورده شود، در این صورت فیزیوتراپیست پس از ارزیابی و گرفتن گزارش کامل مشکل از بیمار، او را به پزشک متخصص جهت اصلاح نسخه ارجاع خواهد داد.
گاهی ممکن است بعضی از روش های درمانی در فیزیوتراپی همراه با درد باشد که حتما قبل از شروع درمان، فیزیوتراپیست با تجربه و ماهر در مورد نحوه عملکرد دستگاه و احساس دردی که ممکن است بیمار تجربه کند به او توضیحات لازم را میدهد. یکی از دستگاههایی که می تواند باعث درد شود دستگاه شاک ویو (shock wave ) است که اکثرا برای رفع خار پاشنه مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه شاک ویو از طریق ارسال پالسهای قوی و سریع انرژی بر روی ناحیه تحت درمان باعث ایجاد تحریکات مکانیکی ریز و متمرکز در بافت میشود و طی درمان ممکن است بیمار کمی درد داشته باشد. اما اکثر دستگاه ها و خدمات فیزیوتراپی دردناک نبوده و حتی ابتدای جلسه از بیمار خواسته میشود که در صورت احساس درد و ناراحتی حین انجام خدمات، حتما به تراپیست گزارش دهد تا علت بروز درد را برطرف نماید. مخصوصا هنگام انجام الکتروتراپی بیمار اصلا نباید احساس درد و ناراحتی داشته باشد و میزان جریان الکتریکی باید در حدی باشد که حس خوشایندی برای بیمار بوجود آورد.
گاهی نیاز است برای بدست آوردن دامنه ی حرکتی یا کاهش درد از تکنیک های دستی و یا سوزن خشک (dry needling) و یا دیگر تکنیکها استفاده شود که ممکن است برای بیمار کمی دردناک باشد اما بهبود علائم پس از این خدمات بسیار سریع و موثر میباشد.
لازم به ذکر است که بعضی از بیماران در دو یا سه جلسه ی اول فیزیوتراپی احساس تحریک شدن و افزایش درد در ناحیه را خواهند داشت که این حالت میتواند به دلیل عادت نداشتن به جریانهای برق به وجود میآید و نگران کننده نخواهد بود چرا که بعد از چند جلسه بیمار به روند درمان عادت کرده و علائم بیماری به مرور کم خواهند شد.
در بعضی از بیماریها مثل روماتیسم و حین شیمی درمانی و همچنین پس ازعملهای جراحی لازم است که بیمار قبل از انجام درمان فیزیوتراپی با پزشک متخصص خود مشورت نماید تا مشکل خاصی ایجاد نشود.
اگر مواردی از این قبیل وجود داشته باشد فیزیوتراپی تا زمان ثابت شدن علائم بهتر است که انجام نشود:
در صورت داشتن بیماری های خاص، جهت انجام فیزیوتراپی حتما از پزشکی که بیماری شما را تحت نظر دارد مشورت بگیرید.
کلینیک افق روشن از سال 1389 با استفاده از جدیدترین تجهیزات پزشکی و دستگاههای پیشرفته فیزیوتراپی، متخصصین با تجربه و تکیه بر دانش به روز فیزیوتراپی سعی در تسریع بهبود و رضایت حال بیماران را دارد.